Μια νέα μελέτη σε γυναίκες που ζουν στη Σουηδία υποδηλώνει ότι κάθε γυναίκα που έχει κατάθλιψη κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη έχει υψηλότερο κίνδυνο να διαπράξει αυτοκτονία, ανεξάρτητα από το ψυχιατρικό ιστορικό της.

Οι γυναίκες που διαγιγνώσκονται με κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή λαμβάνουν θεραπεία για κατάθλιψη εντός ενός έτους από τον τοκετό, έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν αυτοκτονική συμπεριφορά από τις γυναίκες που δεν επηρεάζονται από την κατάθλιψη κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων της ζωής τους, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο JAMA Network Open.

Η περιγεννητική ή επολόχειος κατάθλιψη επηρεάζει έως και 1 στις 5 έγκυες γυναίκες, γεγονός που υποδηλώνει αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας μεταξύ εκατοντάδων χιλιάδων γυναικών κάθε χρόνο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν την πιθανότητα αυτοκτονικής συμπεριφοράς μεταξύ γυναικών με περιγεννητική κατάθλιψη, σε σύγκριση με εγκύους της ίδιας ηλικίας με παρόμοιες ημερομηνίες τοκετού που δεν είχαν κατάθλιψη. Η αυτοκτονική συμπεριφορά περιελάμβανε απόπειρα ή αυτοκτονία. Η μελέτη παρακολούθησε 925.061 έγκυες γυναίκες που ζούσαν στη Σουηδία για έως και 18 χρόνια μετά τον τοκετό και περιελάμβανε επίσης μια ανάλυση που συνέκρινε τις γυναίκες με περιγεννητική κατάθλιψη με τις αδερφές τους που δεν είχαν περιγεννητική κατάθλιψη.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές όρισαν την περιγεννητική κατάθλιψη ως την τεκμηριωμένη, πρώτη διάγνωση κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή τη χορήγηση συνταγής αντικαταθλιπτικών φαρμάκων εντός ενός έτους από τον τοκετό. Συνολικά 86.551 γυναίκες στη μελέτη πληρούσαν τα κριτήρια κατάθλιψης και όλες γέννησαν μεταξύ 2001 και 2017.

Ο υψηλότερος κίνδυνος εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια του έτους μετά τη διάγνωση, αλλά παρέμεινε υψηλότερος για διάστημα τουλάχιστον 18 ετών – όσο ήταν η διάρκεια της μελέτης.

Οι ερευνητές ανέφεραν σε δελτίο Τύπου ότι η ψυχιατρική θεραπεία δεν πρέπει να διακόπτεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τόνισαν τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου για κατάθλιψη πριν και μετά τη γέννηση.