Τα άτομα που διακατέχονται από ακραίο φόβο για ασθένεια και θάνατο, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να πραγματοποιηθούν οι χειρότεροι φόβοι τους.

Μια νέα μελέτη σε άτομα στη Σουηδία που είχαν διαγνωστεί με υποχονδρία, διαπίστωσε ότι είχαν 84% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και έζησαν περίπου 5 χρόνια λιγότερα από τα άτομα χωρίς τη διαταραχή.

Η ιατρική ονομασία για την υποχονδρία είναι διαταραχή άγχους ασθένειας και θεωρείται ψυχική πάθηση. Το κύριο σύμπτωμα είναι η υπερβολική ανησυχία για σοβαρή ασθένεια. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν την ανησυχία ότι οι φυσιολογικές αισθήσεις του σώματος -όπως ένας μικρός ερεθισμός του δέρματος- είναι σημάδι σοβαρής ασθένειας. Τα άτομα με τη διαταραχή βρίσκουν επίσης ελάχιστη ή καθόλου ανακούφιση από τα αποτελέσματα ιατρικών εξετάσεων που δείχνουν ότι δεν έχουν τίποτα ή από την επίσκεψη στον γιατρό τους.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερα από 4.000 άτομα που ζούσαν στη Σουηδία και είχαν διαγνωστεί με διαταραχή άγχους ασθένειας μεταξύ 1997 και 2020. Οι ερευνητές συνέκριναν τα άτομα με τη διαταραχή με άλλα που είχαν παρόμοια δημογραφικά στοιχεία, όπως ηλικία και φύλο, και ζούσαν στον ίδιο νομό, αλλά δεν είχαν υποχονδρία. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν αυτόν τον μήνα στο JAMA Psychiatry και έδειξαν ότι τα άτομα με υποχονδρία ήταν πιο πιθανό να πεθάνουν από φυσικά ή αφύσικα αίτια.

Τα άτομα με υποχονδρία είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν νωρίς λόγω όλων των φυσικών αιτιών, εκτός από τον καρκίνο, σε σύγκριση με την ομάδα των μη υποχονδρίων. Όταν οι ερευνητές εξέτασαν αφύσικες αιτίες θανάτου, και πάλι τα άτομα με υποχονδρία ήταν πιο πιθανό να έχουν όλα τα είδη αφύσικων αιτιών θανάτου σε μικρότερη ηλικία. Τα άτομα με υποχονδρία είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αυτοκτονία, γεγονός που ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος του αυξημένου κινδύνου λόγω αφύσικων αιτιών, έγραψαν οι ερευνητές.

Τα άτομα με υποχονδρία κυμαίνονταν από 26 έως 46 ετών κατά τη διάγνωση. Περίπου το 57% των ατόμων στη μελέτη ήταν γυναίκες και περίπου το 86% είχαν τουλάχιστον μία ακόμη ψυχική διαταραχή – συνήθως άγχος ή κατάθλιψη – σε σύγκριση με περίπου 20% των ατόμων στη μελέτη που δεν είχαν υποχονδρία.