Η ώρα κατανάλωσης των καθημερινών γευμάτων θα μπορούσε να επηρεάσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικό, σύμφωνα με μεγάλη ευρωπαϊκή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications. Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι η μεγαλύτερη σε διάρκεια νυχτερινή «νηστεία» σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλοαγγειακών νόσων, όπως το εγκεφαλικό.

Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών της Γαλλίας για τη Γεωργία, τα Τρόφιμα και το Περιβάλλον, το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Υγεία της Βαρκελώνης και το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης.

Τα ευρήματα «υποδηλώνουν τη σημασία του προγράμματος και του ρυθμού των καθημερινών γευμάτων για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου», ανέφεραν οι ερευνητές σε δελτίο Τύπου: «Η ώρα που τρώμε θα μπορούσε να επηρεάσει τον κίνδυνο να εμφανίσουμε καρδιαγγειακή νόσο».

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η Νο. 1 αιτία θανάτου παγκοσμίως και πολλές σχετίζονται με τη διατροφή. Οι σύγχρονοι Δυτικοί τρώνε συχνά αργά το βραδινό τους και παραλείπουν το πρωινό.

«Εκτός από το φως, ο ημερήσιος κύκλος πρόσληψης τροφής (γεύματα, σνακ κ.λπ.) που εναλλάσσεται με περιόδους νηστείας συγχρονίζει τους κιρκάδιους ρυθμούς των διαφόρων οργάνων του σώματος, επηρεάζοντας έτσι τις καρδιομεταβολικές λειτουργίες όπως η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης», ανέφεραν οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερους από 103.000 συμμετέχοντες στην έρευνα NutriNet-Santé, η οποία ξεκίνησε στη Γαλλία το 2009 και είχε στόχο να κατανοήσει καλύτερα τη σχέση μεταξύ διατροφής και υγείας.

«Οι συμμετέχοντες που έτρωγαν αργότερα έκαναν και υψηλότερη κατανάλωση αλκοόλ, είχαν περισσότερα επεισόδια υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, ανέφεραν ότι κοιμόταν αργότερα και ήταν πιο πιθανό να έχουν μεγαλύτερες διακυμάνσεις στην ώρα των γευμάτων τους κατά τη διάρκεια της εβδομάδας», έγραψαν οι ερευνητές.

Η καθυστέρηση του πρώτου γεύματος της ημέρας συσχετίστηκε με 6% αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου ανά ώρα καθυστέρησης. Όσον αφορά το τελευταίο γεύμα της ημέρας, το δείπνο μετά τις 9 μ.μ. συσχετίστηκε με 28% αύξηση του κινδύνου εγκεφαλοαγγειακής νόσου όπως το εγκεφαλικό, σε σύγκριση με το φαγητό πριν από τις 8 μ.μ., ειδικά μεταξύ των γυναικών.

«Τέλος, η μεγαλύτερη διάρκεια της νυχτερινής νηστείας – ο χρόνος μεταξύ του τελευταίου γεύματος της ημέρας και του πρώτου γεύματος της επόμενης ημέρας – σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλοαγγειακής νόσου, υποστηρίζοντας την ιδέα της κατανάλωσης του πρώτου και του τελευταίου γεύματος. νωρίτερα μέσα στην ημέρα», κατέληξαν οι ερευνητές.