Η καθημερινή λήψη πολυβιταμινών φαίνεται να επιβραδύνει τη γνωστική γήρανση κατά περίπου δύο χρόνια σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, σύμφωνα με τρεις νέες μελέτες.

Στην τελευταία, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο The American Journal of Clinical Nutrition, οι ερευνητές παρατήρησαν και εξέτασαν 573 ενήλικες 60 ετών και άνω. Στις δύο προηγούμενες μελέτες, τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν τηλεφωνικά ή διαδικτυακά. Συνολικά, περίπου 5.000 άτομα συμμετείχαν στις τρεις μελέτες.

Η πιο πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι πολυβιταμίνες παρείχαν ένα «μέτριο όφελος» στη γενική γνωστική λειτουργία -εγκεφαλικές δραστηριότητες όπως η συλλογιστική και ο προγραμματισμός- σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο. Οι πολυβιταμίνες έδειξαν «στατιστικά σημαντικό όφελος» για την επεισοδιακή μνήμη, αλλά όχι στην εκτελεστική λειτουργία και την προσοχή, ανέφερε ένα δελτίο τύπου.

Η ανάλυση των τριών μελετών από τους ερευνητές «έδειξε ισχυρές ενδείξεις οφελών τόσο για την γενική γνωστική λειτουργία όσο και για την επεισοδιακή μνήμη. Οι συγγραφείς εκτιμούν ότι η καθημερινή λήψη πολυβιταμίνης επιβράδυνε τη γενική γνωστική γήρανση κατά δύο χρόνια σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο», όπως ανέφεραν οι ερευνητές.

Οι μελέτες αποτελούν μέρος γενικής έρευνας στις ΗΠΑ για τις πολυβιταμίνες (COSMOS), η οποία αποτελεί συνεργασία των νοσοκομείων Mass General Brigham και Brigham and Women’s Hospital και των πανεπιστημίων Columbia και Wake Forest. Η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer, η οποία παράγει την πολυβιταμίνη Centrum Silver, παρείχε τις πολυβιταμίνες και τα placebo. Η Mars Inc., η εταιρεία που παράγει μεταξύ άλλων τη διάσημη σοκολάτα, χρηματοδότησε εν μέρει την έρευνα.

Οι μελέτες πάντως δεν διευκρίνισαν ποιες βιταμίνες και μέταλλα ευθύνονται για την επιβράδυνση της απώλειας μνήμης: «Μελλοντικές μελέτες είναι απαραίτητες για τον εντοπισμό των συγκεκριμένων μικροθρεπτικών συστατικών που συμβάλλουν περισσότερο στα γνωστικά οφέλη», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Chirag Vyas, ιδρυτικό μέλος του Mass General Brigham.