Υπήρξε μια «ανησυχητική» αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς στην Ευρώπη πέρυσι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Οι επικεφαλής υγείας προειδοποιούν ότι τα κρούσματα εξακολουθούν να αυξάνονται και χρειάζονται «επείγοντα μέτρα» για να αποτραπεί περαιτέρω εξάπλωση.

Περίπου 42.200 άνθρωποι μολύνθηκαν το 2023, σε σύγκριση με μόλις 941 το 2022! Ο ΠΟΥ πιστεύει ότι αυτό είναι αποτέλεσμα του εμβολιασμού λιγότερων παιδιών κατά της νόσου κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid.

Μιλώντας για την κατάσταση στην Ευρώπη, ο Δρ Hans Kluge, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ, δήλωσε: «Έχουμε δει, στην περιοχή, όχι μόνο 30πλάσια αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς, αλλά και σχεδόν 21.000 νοσηλεία και πέντε θανάτους που σχετίζονται με την ιλαρά. Αυτό είναι ανησυχητικό. Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος για να προστατευθούν τα παιδιά από αυτή τη δυνητικά επικίνδυνη ασθένεια».

Η ιλαρά μπορεί να είναι μια σοβαρή ασθένεια σε οποιαδήποτε ηλικία. Συχνά ξεκινά με υψηλό πυρετό και εξάνθημα στο σώμα, τα οποία συνήθως υποχωρούν μέσα σε 10 ημέρες – αλλά οι επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν πνευμονία, μηνιγγίτιδα, τύφλωση και επιληπτικές κρίσεις.

Τα μωρά που είναι πολύ μικρά για να τους χορηγηθεί η πρώτη δόση του εμβολίου, οι έγκυες γυναίκες και όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα κινδυνεύουν περισσότερο. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η ιλαρά μπορεί να οδηγήσει σε θνησιγένεια, αποβολή ή να γεννηθεί ένα μωρό με χαμηλό βάρος.

Ζητείται από όλες τις χώρες της Ευρώπης να ανιχνεύουν και να ανταποκρίνονται γρήγορα σε κρούσματα ιλαράς, παράλληλα με τη χορήγηση εμβολίων σε περισσότερους ανθρώπους.

Ο ΠΟΥ είπε ότι η ιλαρά είχε επηρεάσει όλες τις ηλικιακές ομάδες πέρυσι – μικρούς και μεγάλους: Συνολικά, δύο στις πέντε περιπτώσεις ήταν σε παιδιά ηλικίας 1-4 ετών και μία στις πέντε περιπτώσεις σε ενήλικες ηλικίας 20 ετών και άνω.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2023, 20.918 άτομα σε όλη την Ευρώπη εισήχθησαν στο νοσοκομείο με ιλαρά. Σε δύο χώρες, αναφέρθηκαν επίσης πέντε θάνατοι που σχετίζονται με τη νόσο.

Τα ποσοστά εμβολιασμού για την πρώτη δόση του εμβολίου MMR, που προστατεύει από την ιλαρά, μειώθηκαν από 96% το 2019 σε 93% το 2022 σε όλη την Ευρώπη. Η χορήγηση της δεύτερης δόσης μειώθηκε από 92% σε 91% κατά την ίδια περίοδο.

Αυτή η φαινομενικά μικρή πτώση στους εμβολιασμούς σημαίνει ότι περισσότερα από 1,8 εκατομμύρια παιδιά στην Ευρώπη έχασαν τον εμβολιασμό κατά της ιλαράς κατά τη διάρκεια αυτών των δύο ετών.