Η μοναξιά είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας και μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι από αυτά υποφέρουν περισσότερο τα άτομα που είναι παράλληλα και παχύσαρκα.

«Μέχρι σήμερα, οι διατροφικοί παράγοντες και οι παράγοντες του τρόπου ζωής αποτελούν το κύριο επίκεντρο στην πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία», δήλωσε ο Δρ Lu Qi, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

«Η μελέτη μας υπογραμμίζει τη σημασία του να λαμβάνεται υπόψη παράλληλα και η κοινωνική και ψυχική υγεία για τη βελτίωση της σωματικής υγείας των ατόμων με παχυσαρκία», δήλωσε ο Δρ Qi, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tulane.

Όλες οι αιτίες θανάτου για άτομα που ταξινομούνται ως παχύσαρκα ήταν 36% χαμηλότερες σε άτομα που ένιωθαν λιγότερο μόνοι και κοινωνικά απομονωμένοι, όπως έδειξαν τα στοιχεία της μελέτης.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι η κοινωνική απομόνωση είναι μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για όλες τις αιτίες θνησιμότητας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων, από την κατάθλιψη, το άγχος και τους παράγοντες κινδύνου του τρόπου ζωής – που περιελάμβαναν το αλκοόλ, την άσκηση και τη διατροφή.

Οι ερευνητές εξέτασαν πληροφορίες από σχεδόν 400.000 άτομα από τη UK BioBank, μια μεγάλη βάση δεδομένων για μακροχρόνια έρευνα σε θέματα υγείας. Τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα δεν είχαν καρδιαγγειακή νόσο στην αρχή της και οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους από τον Μάρτιο του 2006 έως τον Νοέμβριο του 2021.

Ο Δρ Qi είπε ότι είναι καιρός να «ενσωματωθούν κοινωνικοί και ψυχολογικοί παράγοντες στους παράγοντες διατροφής και τρόπου ζωής για την ανάπτυξη στρατηγικών παρέμβασης για την πρόληψη των επιπλοκών που σχετίζονται με την παχυσαρκία».

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η μείωση της κοινωνικής απομόνωσης θα μπορούσε να είναι «ένα πιθανό φάρμακο για τη μείωση της θνησιμότητας», όπως δήλωσε ο Δρ Philipp Scherer, καθηγητής εσωτερικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Southwestern του Τέξας, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.