Ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ, ιδιοκτήτης μεταξύ άλλων της Tesla και του X –πρώην Twitter- ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία του Neuralink εμφύτευσε με επιτυχία ένα από τα ασύρματα τσιπ εγκεφάλου της σε έναν άνθρωπο.

Σε μια ανάρτηση στο X, είπε ότι είχε εντοπιστεί «υποσχόμενη» εγκεφαλική δραστηριότητα μετά τη διαδικασία και ο ασθενής «ανάρρωνε καλά».

Στόχος της εταιρείας είναι να συνδέσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο με υπολογιστή για την αντιμετώπιση πολύπλοκων νευρολογικών καταστάσεων. Ορισμένες ανταγωνίστριες εταιρείες έχουν ήδη εμφυτεύσει παρόμοιες συσκευές.

Μεταξύ των άλλων εταιρειών που σημείωσαν παρόμοιες προόδους στον τομέα είναι η École Polytechnique Fédérale στη Λωζάνη (EPFL) της Ελβετίας, η οποία επέτρεψε με επιτυχία σε έναν παράλυτο να περπατά, απλώς σκεπτόμενος. Αυτό επιτεύχθηκε με την τοποθέτηση ηλεκτρονικών εμφυτευμάτων στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη του, τα οποία επικοινωνούν ασύρματα τις σκέψεις στα πόδια του.

Δεν υπήρξε καμία ανεξάρτητη επαλήθευση των ισχυρισμών του Έλον Μασκ, ούτε η Neuralink παρείχε πληροφορίες σχετικά με την επέμβαση που λέει ότι έχει πραγματοποιηθεί.

Η Neuralink έχει επικριθεί στο παρελθόν, όταν η εταιρεία πραγματοποίησε δοκιμές που οδήγησαν στον θάνατο περίπου 1.500 πειραματόζωα, το 2022. Ωστόσο, τον Ιούλιο του 2023, ο επικεφαλής του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ -το οποίο διερευνά τις καταγγελίες για την καλή διαβίωση ζώων- δήλωσε ότι δεν εντόπισε παραβιάσεις των κανόνων για την έρευνα σε ζώα.

Στην εταιρεία του Έλον Μασκ δόθηκε άδεια να δοκιμάσει το τσιπ σε ανθρώπους από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) τον Μάιο του 2023. Αυτό έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη της εξαετούς μελέτης της επέμβασης, κατά την οποία ένα ρομπότ χρησιμοποιείται για να τοποθετήσει χειρουργικά 64 εύκαμπτες κλωστές -πιο λεπτές από ανθρώπινη τρίχα- σε ένα μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει την «πρόθεση κίνησης», σύμφωνα με Neuralink.

Η εταιρεία λέει ότι αυτά τα νήματα επιτρέπουν στο πειραματικό εμφύτευμά της – που τροφοδοτείται από μια μπαταρία που μπορεί να φορτιστεί ασύρματα – να καταγράφει και να μεταδίδει εγκεφαλικά σήματα ασύρματα σε μια εφαρμογή που αποκωδικοποιεί τον τρόπο με τον οποίο το άτομο σκοπεύει να κινηθεί.

«Έχει μεγάλες δυνατότητες να βοηθήσει άτομα με νευρολογικές διαταραχές στο μέλλον και είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς αξιοποιείται η θεμελιώδης έρευνα της νευροεπιστήμης για την ιατρική πρόοδο», δήλωσε η καθηγήτρια Tara Spires-Jones, πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης Νευροεπιστημών: «Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές τις διεπαφές απαιτούν επεμβατική νευροχειρουργική και βρίσκονται ακόμη σε πειραματικά στάδια, επομένως θα περάσουν πιθανώς πολλά χρόνια μέχρι να είναι διαθέσιμες για ευρεία χρήση».

Σε άλλη ανάρτηση στο X, ο Μασκ είπε ότι το πρώτο προϊόν της Neuralink θα ονομάζεται Telepathy και ότι θα επιτρέπει τον «έλεγχο του τηλεφώνου ή του υπολογιστή σας και μέσω αυτών σχεδόν κάθε συσκευής, απλώς με τη σκέψη». Αρχικοί χρήστες θα είναι άνθρωποι που έχουν χάσει τη δυνατότητα χρήσης των άκρων τους.