Οι άνδρες που βελτιώνουν τη φυσική τους κατάσταση πιθανότατα μειώνουν τις πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με μια νέα σουηδική μελέτη.

Συγκεκριμένα, η βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας κατά 3% ή περισσότερο ετησίως σε διάστημα τριών ετών, μείωσε τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη στους άνδρες κατά 35%, σε σύγκριση με εκείνους των οποίων η φυσική κατάσταση έπεφτε κατά 3% κάθε χρόνο.

Η καρδιοαναπνευστική ικανότητα είναι ένα μέτρο του τρόπου με τον οποίο η καρδιά και οι πνεύμονες παρέχουν οξυγόνο στους μύες κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Η μείωση ίσχυε ανεξάρτητα από το πόσο σε φόρμα ήταν οι άνδρες στην αρχή της περιόδου μελέτης, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο British Journal of Sports Medicine.

Ερευνητές της μελέτης από τη Σχολή Επιστημών Αθλητισμού και Υγείας της Σουηδίας εξέτασαν πληροφορίες για περισσότερους από 57.000 Σουηδούς άνδρες που ήταν εγγεγραμμένοι σε μια βάση δεδομένων υγείας που ξεκίνησε το 1982. Οι άνδρες έκαναν τουλάχιστον δύο τεστ φυσικής κατάστασης για να μετρήσουν πόσο οξυγόνο χρησιμοποίησαν κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης – περισσότερο, σήμαινε καλύτερη φυσική κατάσταση.

Οι συμμετέχοντες ασκήθηκαν σε στατικά ποδήλατα στις εξετάσεις. Τα αποτελέσματά τους συγκρίθηκαν με όσων αργότερα εμφάνισαν τη νόσο. Στατιστικά, 113 στους 100.000 άνδρες θα διαγνωστούν με καρκίνο του προστάτη.

Αυτό δείχνει ότι «ανεξάρτητα από την ηλικία, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε στη ζωή σας ή τη σχετική φυσική σας κατάσταση, εάν βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση, έστω και σε σχετικά μικρό ποσοστό, μπορεί να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη», είπε ο Δρ William Οh, Πρόεδρος του Ιδρύματος για τον Καρκίνο του Προστάτη, o οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι το τζόκινγκ, η πεζοπορία και το κολύμπι είναι πολύ καλές ασκήσεις για να επιτύχουμε βελτίωση της φυσικής κατάστασης. Οι ειδικοί, «θέλουν να στοχεύουμε σε πιο έντονες δραστηριότητες – αυτό σημαίνει ότι όταν τις κάνουμε θα πρέπει να δυσκολευόμαστε να συζητήσουμε με έναν φίλο», δήλωσε η Δρ Kate Bolam, συν-συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια στη Σχολή Επιστημών Αθλητισμού και Υγείας: «Θα μπορούσε να είναι γυμναστική ή και απλώς χορός, αν αυτό ανεβάζει τους παλμούς της καρδιάς σας και πιστεύετε ότι είναι αρκετά διασκεδαστικό ώστε να το κάνετε τακτικά».

Σημειώνουμε ότι προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει την άσκηση με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου γενικά.