Οι άνθρωποι που ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής μπορεί να είναι πιο ανθεκτικοί σε εγκεφαλικές αλλαγές που μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα άνοιας, σε σύγκριση με άτομα που δεν ακολουθούν τις ίδιες υγιεινές συνήθειες σε πέντε βασικούς τομείς, όπως δείχνει μια σημαντική νέα μελέτη.

Οι ερευνητές εξέτασαν τους εγκεφάλους των ανθρώπων μετά τον θάνατο και αναζήτησαν αλλαγές στον εγκέφαλο που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ αλλά και προβλήματα που σχετίζονται με τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Για τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Neurology, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 586 ανθρώπους που πέθαναν μεταξύ 1997 και 2022 και είχαν παράσχει δεδομένα υγείας για μια περίοδο έως και 24 ετών, στο πλαίσιο του προγράμματος Rush Memory and Aging Project. Μεταξύ των ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη, το 78% ήταν γυναίκες και η μέση ηλικία θανάτου ήταν τα 91 έτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη βαθμολογία με βάση έναν υπολογισμό για πέντε παράγοντες του τρόπου ζωής συνδέθηκε με καλύτερη συνολική γνωστική λειτουργία στην τρίτη ηλικία. Οι πέντε παράγοντες που συνέθεσαν τη βαθμολογία του τρόπου ζωής ήταν η διατροφή, η σωματική δραστηριότητα, η γνωστική εμπλοκή, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ. Η γνωστική λειτουργία των ανθρώπων μετρήθηκε χρησιμοποιώντας 19 τεστ που οι άνθρωποι έκαναν τακτικά ως μέρος της μελέτης και οι βαθμολογίες τους συνδυάστηκαν για να παρέχουν μια συνολική μέτρηση της γνωστικής λειτουργίας.

Συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι των οποίων ο τρόπος ζωής περιλάμβανε τα ακόλουθα χαρακτηριστικά έτειναν να είναι ανθεκτικοί σε εγκεφαλικές αλλαγές που διαφορετικά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στη γνωστική λειτουργία:

-Δεν κάπνιζαν

-Έκαναν τουλάχιστον 150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα

-Έκαναν περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ (έως ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες, δύο την ημέρα για τους άνδρες)

-Ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή

-Εμπλεκόταν σε γνωστικές δραστηριότητες τα τελευταία χρόνια της ζωής τους, όπως η ανάγνωση εφημερίδας, η σύνταξη επιστολών και παιχνίδια όπως το σκάκι ή ή ντάμα.

Η άνοια επηρεάζει περισσότερους από 55 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, με 10 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Είναι η έβδομη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, με τις γυναίκες να επηρεάζονται περισσότερο από αυτή την ομάδα ασθενειών που επηρεάζουν τη μνήμη, τη σκέψη και την ικανότητα των ανθρώπων να εκτελούν καθημερινές δραστηριότητες. Δεν υπάρχει θεραπεία για να σταματήσει ή να αναστρέψει την εξέλιξη της άνοιας, με τη νόσο του Αλτσχάιμερ να είναι η πιο κοινή μορφή της.