Δεν θέλουμε να σας αηδιάσουμε, αλλά όταν συζητάμε για τα αντικείμενα με τα περισσότερα μικρόβια γύρω μας, το πληκτρολόγιό σας μπορεί να έχει περισσότερα βακτήρια και από το κάθισμα της τουαλέτας.

Οι συγκεντρώσεις και η ποικιλία των βακτηρίων στην επιφάνεια του πληκτρολογίου είναι «ενοχλητικές», δήλωσε ο Δρ Josh Gordon: «Μιλάμε για E. coli, σταφυλόκοκκο, στρεπτόκοκκο, για να αναφέρουμε μόνο μερικά», είπε.

Η ζεστασιά των δακτύλων μας στο πληκτρολόγιο, μαζί με οτιδήποτε από κύτταρα δέρματος έως ψίχουλα, δημιουργούν ένα «γόνιμο έδαφος» για επιβλαβή βακτήρια, εξήγησε ο Δρ Gordon. «Η υγιεινή του πληκτρολογίου δεν είναι πλέον μια δευτερεύουσα δουλειά, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση καλής υγιεινής», είπε.

Αλλά τα πληκτρολόγια δεν είναι η πηγή αυτού του προβλήματος. Επιβλαβείς μικροοργανισμοί – όπως βακτήρια, ιοί και μύκητες – είναι μαζί μας από την αυγή της ανθρωπότητας και μπορεί να αποδειχθούν θανατηφόρες.

Η Δρ Dana Hawkinson, MD, ιατρική διευθύντρια πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων στο Σύστημα Υγείας του Πανεπιστημίου του Κάνσας, αποκάλεσε αυτούς τους μικροοργανισμούς «σταθερούς εχθρούς» που μπορούν να ζήσουν σχεδόν οπουδήποτε. Βρίσκονται σε αμέτρητες επιφάνειες που αγγίζουμε συνεχώς κατά τη διάρκεια της ημέρας – όπως πόμολα πόρτας, ΑΤΜ και μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είνα ποια είναι η πραγματική συχνότητα εμφάνισης ασθενειών από αυτές τις πηγές σε σύγκριση με βακτήρια που βρίσκονται πάνω και μέσα στο σώμα μας», είπε: «Η επαφή με τα βακτήρια δεν θα προκαλέσει αυτόματα ασθένεια στη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων· το δέρμα μας παρέχει έναν εξαιρετικό φραγμό».

Ωστόσο άτομα σε ορισμένα επαγγέλματα όπου χρησιμοποιούνται συχνά τεχνολογικές συσκευές μπορεί να βρεθούν σε ακόμη υψηλότερο κίνδυνο βακτηριακών λοιμώξεων. Οι νοσηλευτές, για παράδειγμα, χρησιμοποιούν συνεχώς πληκτρολόγια υπολογιστών για να εισάγουν δεδομένα ασθενών κατά τις συχνά πολύωρες βάρδιες. Ο καθαρισμός τους λοιπόν είναι απαραίτητος.

Μια άλλη συμβουλή ασφαλείας είναι να αποφεύγετε το φαγητό στον υπολογιστή σας: Τα σωματίδια τροφής που πέφτουν ανάμεσα στα πλήκτρα μπορούν να προκαλέσουν βακτήρια.

Βασικό είναι επίσης, η καλή υγιεινή των χεριών: ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσετε τον κίνδυνο επιβλαβών βακτηριακών ασθενειών, περιλαμβάνει το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ή απολυμαντικά χεριών με βάση το οινόπνευμα.