Τα άτομα που εμβολιάστηκαν κατά της Covid-19 είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μακρά Covid-19 κατά τα πρώτα χρόνια της πανδημίας, όπως δείχνει μια νέα μελέτη από το Μίσιγκαν.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Annals of Epidemiology. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για 4.695 ενήλικες στο Μίσιγκαν, αναζητώντας άτομα που ανέφεραν συμπτώματα Covid-19 για περισσότερες από 30 ή περισσότερες από 90 ημέρες μετά τη λοίμωξη. Στη συνέχεια εξέτασαν εάν οι άνθρωποι είχαν ολοκληρώσει μια πλήρη σειρά εμβολιασμού ή όχι. Τα εμβολιασμένα άτομα είχαν 58% λιγότερες πιθανότητες από τα μη εμβολιασμένα να έχουν συμπτώματα που διαρκούν τουλάχιστον 30 ημέρες και ήταν 43% λιγότερο πιθανό να έχουν συμπτώματα για 90 ημέρες ή περισσότερο.

Οι ερευνητές έκαναν τη μελέτη τους επειδή οι προηγούμενες εκτιμήσεις για το πόσο ο εμβολιασμός προστατεύει από μακρά Covid-19 διέφερε ευρέως λόγω διαφορετικών τρόπων διεξαγωγής των ερευνών, όπως διαφορετικούς ορισμούς της μακράς Covid-19 ή περιορισμένου συνόλου ατόμων στη μη εμβολιασμένη ομάδα σύγκρισης. Οι ερευνητές έγραψαν ότι η μελέτη τους προσφέρει μεγαλύτερη βεβαιότητα επειδή τα άτομα που συμμετείχαν σε αυτήν αντιπροσωπεύουν ευρύτερα τον γενικό πληθυσμό. Όλα τα άτομα στη μελέτη είχαν επιβεβαιομένες από εργαστηριακές εξετάσεις λοιμώξεις του SARS-CoV-2 μεταξύ Μαρτίου 2020 και Μαΐου 2022.

Μεταξύ του συνόλου εμβολιασμένων και των μη εμβολιασμένων, το 32% δήλωσε ότι είχε συμπτώματα για τουλάχιστον 30 ημέρες και σχεδόν το 18% δήλωσε ότι είχε συμπτώματα για 90 ημέρες ή περισσότερο, σύμφωνα με μια περίληψη της μελέτης που δημοσιεύτηκε από το Κέντρο Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νοσημάτων του Πανεπιστημίου της Μινεσότα. Οι ερευνητές συνέκριναν εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους ανθρώπους με πολλούς τρόπους και έδειξαν σταθερά τουλάχιστον 40% διαφορά στις πιθανότητες μακράς Covid-19.

Τα άτομα με μακρά Covid-19 μπορεί να έχουν ένα ή περισσότερα από 20 συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της κούρασης, του πυρετού και των προβλημάτων που επιδεινώνονται μετά από σωματική ή πνευματική προσπάθεια. Άλλα μακροπρόθεσμα συμπτώματα είναι προβλήματα του αναπνευστικού και της καρδιάς, δυσκολία σκέψης, πεπτικά προβλήματα, πόνος στις αρθρώσεις ή στους μυς, εξανθήματα ή αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο.