Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) προειδοποιεί ενάντια στη χρήση «έξυπνων» ρολογιών και δαχτυλιδιών που ισχυρίζονται ότι μετρούν τα επίπεδα γλυκόζης ενός ατόμου χωρίς να τρυπούν το δέρμα.

Η προειδοποίηση δεν ισχύει για εξουσιοδοτημένες εφαρμογές για smartwatch που εμφανίζουν τα επίπεδα γλυκόζης από μια εγκεκριμένη από τoν FDA συσκευή συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης μέσω ενός αισθητήρα εμφυτευμένου κάτω από το δέρμα.

Αντίθετα, η προειδοποίηση αφορά ρολόγια ή δαχτυλίδια που πωλούνται μέσω διαδικτυακών αγορών ή απευθείας από πωλητές οι οποίες ισχυρίζονται ότι μετρούν το σάκχαρο στο αίμα χωρίς να απαιτείται από τον χρήστη να τρυπήσει το δάχτυλό του ή άλλο σημείο του δέρματός του. Αυτά τα προϊόντα κατασκευάζονται από δεκάδες εταιρείες και πωλούνται με πολλές διαφορετικές επωνυμίες. Η προειδοποίηση του FDA ισχύει για όλες, αν και ο Οργανισμός δεν παρείχε συγκεκριμένες εταιρείες ή επωνυμίες που πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές.

Αυτές οι συσκευές δεν έχουν αξιολογηθεί από τον FDA ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους και η χρήση τους από άτομα με διαβήτη θα μπορούσε να οδηγήσει σε ψευδείς μετρήσεις γλυκόζης στο αίμα, με δυνητικά σοβαρές συνέπειες εάν βασιστούν σε αυτές για την απαραίτητη δοσολογία της φαρμακευτικής τους αγωγής.

«Ο FDA δεν έχει εξουσιοδοτήσει, δεν έχει δώσει άδεια ή εγκρίνει κανένα “έξυπνο” ρολόι ή “έξυπνο” δαχτυλίδι που προορίζεται για να μετρήσει ή να εκτιμήσει τις τιμές της γλυκόζης στο αίμα από μόνο του», ανέφερε ο Οργανισμός σε δελτίο Τύπου που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας.

Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι «Η υπηρεσία εργάζεται για να διασφαλίσει ότι οι κατασκευαστές, οι διανομείς και οι πωλητές δεν εμπορεύονται παράνομα μη εξουσιοδοτημένα “έξυπνα” ρολόγια ή “έξυπνα” δαχτυλίδια που ισχυρίζονται ότι μετρούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα».