Για πολλούς, το stretching -διατάσεις επί το ελληνικότερον- είναι μια βαρετή διαδικασία που ανέχεσαι, γιατί ξέρεις ότι θα τελειώσει σύντομα.

Κατά καιρούς, κάποιοι αμφισβήτησαν την πρακτική, υποδηλώνοντας ότι δεν είναι καθόλου απαραίτητη πριν τη γυμναστική. Κάποιες έρευνες διαπίστωσαν ότι το stretching πριν από την προπόνηση μπορεί να έχει ακόμη και άσχημα αποτελέσματα, αποδυναμώνοντας τους μύες και εμποδίζοντας την απόδοση.

Ωστόσο, μια μελέτη του 2020 σχετικά με την άσκηση και τη θνησιμότητα μπέρδεψε ακόμη περισσότερο τα πράγματα, καθώς διαπίστωσε ότι οι διατάσεις συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες μεταξύ των ενηλίκων, ασχέτως άλλου τύπου άσκησης. Το αποτέλεσμα επιβεβαιώθηκε και από μια μελέτη το 2023 στην Κορέα.

Μεταξύ των Κορεατών ενηλίκων, εκείνοι που έκαναν ασκήσεις stretching τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά την περίοδο παρακολούθησης από εκείνους που δεν έκαναν καθόλου. Ένα αποτέλεσμα ελαφρώς καλύτερο από τη μείωση του κινδύνου που παρατηρήθηκε με μεγάλης διάρκειας αερόβια άσκηση και προπόνησης με αντίσταση.

Πως είναι αυτό δυνατόν; Αποδεικνύεται ότι οι διατάσεις συνδέονται με πολλά οφέλη για την υγεία που μπορεί να μην έχουμε σκεφτεί.

Όταν μιλάμε για διατάσεις, συνήθως εννοούμε στατικές – το κρατούμε μια θέση που προκαλεί έναν μυ, με στόχο τη βελτίωση του εύρους κίνησης γύρω από μια άρθρωση. Δεν χρειάζεται να είναι μεγάλης δυσκολίας: Η έρευνα δείχνει ότι μπορείτε να έχετε αυξήσεις στην ευελιξία τεντώνοντας μέχρι το σημείο που αρχίζετε να νιώθετε ελαφρά δυσφορία.

Εκ πρώτης όψεως, οι διατάσεις και η προπόνηση δύναμης έχουν λίγα κοινά. Επιμηκύνετε τους μύες με τις πρώτες, ενώ τους συσπάτε στη δεύτερη. Αλλά και στις δύο περιπτώσεις ασκείτε ένταση στους μύες και τους συνδετικούς ιστούς. Η ένταση ενεργοποιεί τη σύνθεση πρωτεϊνών και έτσι οι μύες γίνονται μεγαλύτεροι και πιο δυνατοί

Η προπόνηση δύναμης είναι φυσικά πολύ πιο αποδοτική από άποψη χρόνου στην ανάπτυξη των μυών, ωστόσο, οι διατάσεις μπορεί να είναι ένας ευκολότερος τρόπος για μερικούς ανθρώπους – π.χ. μεγαλύτερους σε ηλικία ή λιγότερο γυμνασμένους.

Ένα άλλο όφελος των διατάσεων εντοπίζεται στην καρδιαγγειακή υγεία: Η έλλειψη ευκαμψίας συνδέεται με την αρτηριακή ακαμψία. Οι διατάσεις συνδέονται όχι μόνο με βελτιωμένη αρτηριακή λειτουργία αλλά και με μείωση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης σε κατάσταση ηρεμίας και αυξημένη αγγειοδιαστολή. Οι βελτιώσεις στην κινητικότητα μπορεί να έχουν έμμεσο όφελος και στην υγεία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων σας.

Τέλος, αν και η έρευνα είναι ελλιπής σχετικά με το εάν οι διατάσεις βελτιώνουν την αθλητική απόδοση, η βελτίωση στο εύρος κίνησής πιθανότατα θα βοηθήσει σε καλύτερες επιδόσεις στα σπορ, με μικρότερο κίνδυνο τραυματισμού.