Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι παχύσαρκοι, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύεται στο The Lancet. Ο συνολικός αριθμός περιλαμβάνει περίπου 880 εκατομμύρια ενήλικες και 159 εκατομμύρια παιδιά, σύμφωνα με στοιχεία του 2022.

Τα υψηλότερα ποσοστά σημειώνονται στην Τόνγκα και στην Αμερικανική Σαμόα για τις γυναίκες και στην Αμερικανική Σαμόα και στο Ναούρου για τους άνδρες, με περίπου 70-80% των ενηλίκων να έχουν παχυσαρκία.

Η διεθνής ομάδα επιστημόνων της έκθεσης σημειώνει ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μεγάλες αλλαγές στον τρόπο αντιμετώπισης της παχυσαρκίας.

Η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών σοβαρών παθήσεων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, Ελλάδα βρίσκεται στην 43η θέση στους άνδρες και στην 92η στις γυναίκες.

Ο ανώτερος ερευνητής καθηγητής Majid Ezzati, του Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε στο BBC: «Σε πολλά από αυτά τα νησιωτικά κράτη, σημαντικό ρόλο παίζει η μικρή διαθεσιμότητα υγιεινών τροφών. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξαν επιθετικές εκστρατείες μάρκετινγκ που προωθούν ανθυγιεινά τρόφιμα, ενώ το κόστος και η διαθεσιμότητα πιο υγιεινών τροφίμων μπορεί να είναι πιο προβληματικά».

Ο καθηγητής Ezzati, ο οποίος εξετάζει τα παγκόσμια δεδομένα εδώ και χρόνια, δηλώνει έκπληκτος με την ταχύτητα που άλλαξε η εικόνα, με πολλές περισσότερες χώρες να αντιμετωπίζουν τώρα κρίση παχυσαρκίας, ενώ ο αριθμός των χώρων όπου οι κάτοικοι είναι ελλιποβαρείς έχει μειωθεί.

Η έκθεση, που καλύπτει τις τάσεις από το 1990 έως το 2022, διαπίστωσε ότι το ποσοστό παχυσαρκίας τετραπλασιάστηκε μεταξύ των παιδιών και των εφήβων. Εν τω μεταξύ, για τους ενήλικες, το ποσοστό υπερδιπλασιάστηκε στις γυναίκες και σχεδόν τριπλασιάστηκε στους άνδρες.

Ταυτόχρονα, το ποσοστό των ενηλίκων που ταξινομούνται ως ελλιποβαρείς έχει μειωθεί κατά 50%, αλλά οι ερευνητές τονίζουν ότι εξακολουθεί να παραμένει ένα πιεστικό πρόβλημα, ιδιαίτερα μεταξύ των φτωχότερων κοινοτήτων.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus δήλωσε: «Αυτή η νέα μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της πρόληψης και της διαχείρισης της παχυσαρκίας από την πρώιμη έως την ενήλικη ζωή, μέσω της διατροφής, της σωματικής δραστηριότητας και της κατάλληλης φροντίδας».