Οι άνθρωποι που τρώνε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν δεκάδες προβλήματα υγείας ή ακόμα και πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με μια νέα ανασκόπηση μελετών με δεδομένα από εκατομμύρια συμμετέχοντες.

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα περιλαμβάνουν συσκευασμένα σνακ, ανθρακούχα αναψυκτικά, στιγμιαία και έτοιμα γεύματα. «Αυτά τα προϊόντα χαρακτηρίζονται ως βιομηχανικά σκευάσματα που αποτελούνται κυρίως από χημικά τροποποιημένες ουσίες που εξάγονται από τρόφιμα, μαζί με πρόσθετα που βελτιώνουν τη γεύση, την υφή, την εμφάνιση και την ανθεκτικότητα, με ελάχιστη έως καθόλου συμπερίληψη ολόκληρων τροφίμων», σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η ανασκόπηση περιελάμβανε 45 μελέτες που αφορούσαν σχεδόν 10 εκατομμύρια ανθρώπους. Οι ερευνητές εξέτασαν τον αντίκτυπο που είχε η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων στη θνησιμότητα, τον καρκίνο και την ψυχική, αναπνευστική, καρδιαγγειακή, γαστρεντερική και μεταβολική υγεία.

«Αυτή η ανασκόπηση μελετών βρήκε σταθερές ενδείξεις για υψηλότερο κίνδυνο δυσμενών αποτελεσμάτων για την υγεία που σχετίζονται με τη μεγαλύτερη έκθεση σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα», έγραψαν οι συγγραφείς στο The BMJ, όπου δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπήρχαν άμεσες συσχετίσεις μεταξύ της υψηλότερης κατανάλωσης εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και του μεγαλύτερου κινδύνου πρόωρου θανάτου, του θανάτου από καρδιακές παθήσεις, των κοινών ψυχικών διαταραχών, της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2.

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέθηκαν επίσης με υψηλότερο κίνδυνο άσθματος, γαστρεντερικών προβλημάτων, ορισμένων μορφών καρκίνου και πολλά άλλα προβλήματα υγείας.

Οι ερευνητές είπαν στο CNN ότι βρήκαν συνεπή στοιχεία που συνδέουν την υψηλότερη κατανάλωση τέτοιων τροφίμων με περισσότερο από το 70% των 45 προβλημάτων υγείας που αξιολογήθηκαν.

Για παράδειγμα, «Ισχυρές ενδείξεις δείχνουν ότι η υψηλότερη πρόσληψη εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων συσχετίστηκε με περίπου 50% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις και κοινών ψυχικών διαταραχών», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Melissa Lane, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Deakin της Αυστραλίας.

Η μελέτη ανέφερε επίσης στοιχεία ότι η υψηλή πρόσληψη εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων θα μπορούσε να αυξήσει το άγχος κατά 53% και τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 20%.