Το να κάνουμε έως και 10.000 βήματα την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου, ακόμη και όταν περνάμε την υπόλοιπη ημέρα… αραχτοί, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine.

Οι ειδικοί διαπίστωνα ότι κάθε επιπλέον βήμα πάνω από τα 2.200 βήματα την ημέρα -έως και τα 10.000, περίπου- μειώνει αυτούς τους κινδύνους, ανεξάρτητα από το πόσο από τον υπόλοιπο χρόνο δαπανά κάποιος καθιστός.

Ο χαμηλότερος κίνδυνος πρόωρου θανάτου ήταν μεταξύ των ατόμων που έκαναν 9.000-10.500 βήματα την ημέρα. Όσον αφορά την αποφυγή του εγκεφαλικού και καρδιακής προσβολής, οι χαμηλότεροι κίνδυνοι ήταν σε άτομα που έκαναν περίπου 9.700 βήματα την ημέρα.

Η μελέτη, με επικεφαλής ακαδημαϊκούς από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, ανέλυσε δεδομένα από περισσότερα από 70.000 άτομα ηλικίας περίπου 61 ετών. Οι συμμετέχοντες φορούσαν ένα επιταχυνσιόμετρο για επτά ημέρες, ώστε να μετρήσουν τα επίπεδα άσκησής τους. Μετά από επανεξέταση επτά ετών, είχαν καταγραφεί 1.633 θάνατοι και 6.190 καρδιαγγειακά συμβάντα, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μεταξύ 9.000 και 10.500 βήματα την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 39% και τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού περισσότερο από 20%.

Αν και τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι οποιοσδήποτε αριθμός ημερήσιων βημάτων πάνω από 2.200 την ημέρα συνδέθηκε με χαμηλότερα ποσοστά θανάτου και καρδιακών παθήσεων, ανεξάρτητα από τον χρόνο που αφιέρωνε εν συνεχεία ένα άτομο στην καθιστική ζωή, τα οφέλη αυξάνονταν όσο περισσότερα βήματα έκαναν οι άνθρωποι.

Και στις δύο περιπτώσεις, το ήμισυ του οφέλους επιτεύχθηκε μεταξύ 4.000 και 4.500 βημάτων την ημέρα.

«Γνωρίζουμε ότι η καθημερινή σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για τη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και του κινδύνου εγκεφαλικού. Αυτές οι ελπιδοφόρες νέες μελέτες μας δείχνουν ότι κάθε βήμα προς τα 10.000 βήματα την ημέρα μετράει για τη μείωση του κινδύνου θανάτου και καρδιακών παθήσεων. Ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού», σημείωσε η Julie Ward, από το British Heart Foundation.

«Προτρέπουμε όλους να κάνουν 150 λεπτά μέτριας άσκησης την εβδομάδα. Αυτή μπορεί να είναι οποιαδήποτε δραστηριότητα ταιριάζει στον τρόπο ζωής του καθενός, όπως το να κάνετε τακτικά διαλείμματα από τον υπολογιστή για περπάτημα, να πηγαίνετε στο γυμναστήριο ή απλώς να κατεβαίνετε από το λεωφορείο μια στάση νωρίτερα για να κάνετε περισσότερα βήματα», συμπλήρωσε.