Το CDC, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, ανανέωσε τις οδηγίες του για το πόσο καιρό θα πρέπει να απομονώνονται οι άνθρωποι όταν νοσούν από Covid-19. Οι νέες οδηγίες παραμονής στο σπίτι είναι τώρα ίδιες με αυτές για τα άτομα που νοσούν από άλλους ιούς όπως η γρίπη ή ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV).

Προηγουμένως, το CDC είχε προτρέψει τα άτομα με Covid-19 να μένουν σπίτι για τουλάχιστον πέντε ημέρες. Ωστόσο, οι νέες οδηγίες προτείνουν να παραμείνουν στο σπίτι μέχρι τουλάχιστον 24 ώρες μετά την υποχώρηση του πυρετού και των άλλων συμπτωμάτων.

«Η σημερινή ανακοίνωση αντικατοπτρίζει την πρόοδο που έχουμε κάνει στην προστασία από σοβαρή ασθένεια από τον νέο κορωνοϊό», δήλωσε η Διευθύντρια του CDC Δρ Mandy Cohen: «Ωστόσο, πρέπει ακόμα να χρησιμοποιούμε τις πρακτικές κοινής λογικής που γνωρίζουμε ότι λειτουργούν για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους άλλους από ιούς του αναπνευστικού—αυτές περιλαμβάνουν τον εμβολιασμό, τη θεραπεία και την παραμονή στο σπίτι όταν αρρωσταίνουμε».

Πριν από την ανακοίνωση, η οποία φημολογούνταν εδώ και μέρες, οι ειδικοί εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η πιο σύντομη απομόνωση θα ωθούσε τους ανθρώπους να πάρουν λιγότερο σοβαρά την φημολογούνταν και θα έθετε σε μεγαλύτερο κίνδυνο τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα και ότι η αλλαγή δεν βασίζεται σε καμία νέα επιστημονική κατανόηση της μετάδοσης του ιού.

Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες αναφέρουν ότι τα άτομα που κολλούν έναν ιό θα πρέπει να μένουν σπίτι και μακριά από άλλους τουλάχιστον 24 ώρες αφότου είναι χωρίς πυρετό και υποχωρήσουν τα υπόλοιπα συμπτώματα. Η 24ωρη περίοδος χωρίς πυρετό μετράει μόνο όταν κάποιος σταματήσει να παίρνει αντυπυρετικά φάρμακα.

«Αυτή η οδηγία είναι παρόμοια με αυτή που συνιστάται για τη γρίπη εδώ και δεκαετίες και θα βοηθήσει στη μείωση της εξάπλωσης της Covid-19 και άλλων ιών του αναπνευστικού συστήματος κατά την πιο μεταδοτική περίοδο μετά τη λοίμωξη», ανέφερε το CDC: «Δεν οδηγούν όλες οι λοιμώξεις από ιούς του αναπνευστικού συστήματος σε πυρετό, επομένως η προσοχή και σε άλλα συμπτώματα (βήχας, μυϊκοί πόνοι κ.λπ.) είναι σημαντική, καθώς έτσι καθορίζεται πότε είστε αρκετά καλά για να βγείτε από το σπίτι. Εάν τα συμπτώματά σας υποχωρούν σταθερά για 24 ώρες, είναι λιγότερο πιθανό να μεταδώσετε τη λοίμωξή σας σε άλλους και μπορείτε να αρχίσετε να επιστρέφετε στην καθημερινότητά σας».

Το CDC αναγνώρισε ωστόσο ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να παραμείνουν μεταδοτικοί μετά το τέλος της απομόνωσης. Έτσι, για τις πρώτες πέντε ημέρες από την επανέναρξη των καθημερινών δραστηριοτήτων, οι άνθρωποι θα πρέπει να φορούν μάσκα, να είναι σχολαστικοί με τις πρακτικές υγιεινής όπως το πλύσιμο των χεριών, να κρατούν απόσταση από τους άλλους και να κάνουν περπατούν περισσότερο για καθαρότερο αέρα. Ιδιαίτερες προφυλάξεις θα πρέπει να λαμβάνονται ώστε να μένουν μακριά από άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας.