Μια πρόσφατη μελέτη υποστηρίζει ότι η συγκέντρωση όλης της άσκησής σας σε μόλις 1 ή 2 ημέρες την εβδομάδα θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική τόσο στην απώλεια λίπους όσο και το μοίρασμα της γυμναστικής σε περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

Η μελέτη βασίζεται σε αυξανόμενα στοιχεία ότι το μοτίβο άσκησης των αποκαλούμενων «πολεμιστών του σαββατοκύριακου» -όσων ασκούνται έντονα αλλά μόνο το Σ/Κ- μπορεί να βοηθήσει την υγεία μας. Μια μελέτη του 2023 σε σχεδόν 90.000 ανθρώπους διαπίστωσε ότι οι «πολεμιστές του σαββατοκύριακου» είχαν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό ή καρδιακή ανεπάρκεια από όσους δεν ασκούνταν καθόλου. Μια άλλη μελέτη σε σχεδόν 351.000 ενήλικες δεν βρήκε διαφορά στον κίνδυνο πρόωρου θανάτου μεταξύ των «πολεμιστών του σαββατοκύριακου» και εκείνων που ασκούνταν τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα.

Η νέα μελέτη ήταν η πρώτη που εξέτασε τη σχέση της άσκησης το Σ/Κ με το σωματικό λίπος.

«Μας ενδιαφέρει να εξερευνήσουμε εναλλακτικές λύσεις για να παραμείνουν σε φόρμα άτομα που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη συνιστώμενη συχνότητα άσκησης», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Δρ Lihua Zhang, επιστήμονας υγείας στο Εθνικό Κέντρο Καρδιαγγειακών Νοσημάτων στο Πεκίνο.

Η Δρ Zhang και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δεδομένα από 9.600 άτομα. Περίπου 4.000 ανέφεραν ότι ασκούνταν για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα – η ελάχιστη ποσότητα άσκησης που συνιστάται για ενήλικες. Οι περισσότεροι το έκαναν σε 3 ή περισσότερες ημέρες, αλλά 772 άτομα, «πολεμιστές του σαββατοκύριακου», πραγματοποιούσαν αυτόν τον χρόνο άσκησης σε μόλις 1 ή 2 ημέρες.

Και οι δύο ομάδες είχαν λιγότερο λίπος στην κοιλιά, μικρότερη περιφέρεια μέσης, χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος και λιγότερο σωματικό λίπος από άτομα που δεν ασκούνταν τακτικά. Και οι δύο ομάδες ήταν περίπου οι ίδιες σε αυτούς τους δείκτες, παρά τις διαφορές στη συχνότητα άσκησης.

Το μυστικό φαίνεται ότι κρύβεται στη διάρκεια και την ένταση: Οι «πολεμιστές του σαββατοκύριακου» ασκήθηκαν πιο σκληρά και περισσότερο από εκείνους που ασκούνταν όλη την εβδομάδα – 147,6 λεπτά, κατά μέσο όρο, πολύ πάνω από 2 ώρες τη φορά. Αυτό το σημείο είναι βασικό: Σε αυτήν και σε άλλες μελέτες, οι «πολεμιστές του σαββατοκύριακου» πληρούν ή και υπερβαίνουν τα προτεινόμενα επίπεδα άσκησης, απλώς το κάνουν σε λιγότερες μέρες.