Μια νέα μελέτη ξεκαθαρίζει τα οφέλη για την υγεία από την αλληλεπίδραση με τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου – τον σκύλο. Η μελέτη διαπίστωσε ότι μια βόλτα με έναν σκύλο χαλαρώνει, το βούρτσισμα του τριχώματός του βελτιώνει τη συγκέντρωση και το παιχνίδι με το αγαπημένο κατοικίδιο κάνει και τα δύο.

Στη μελέτη, 30 ενήλικες φορούσαν ακουστικά με ηλεκτρόδια που μετρούσαν τα εγκεφαλικά τους κύματα ενώ αλληλεπιδρούσαν με ένα 4χρονο κανίς ονόματι Aro. Οι ενήλικες συμμετείχαν σε οκτώ δραστηριότητες με τον σκύλο και κάθε δραστηριότητα διήρκησε τρία λεπτά. Αυτές οι δραστηριότητες ήταν: συνάντηση, παιχνίδι, τάισμα, μασάζ, περιποίηση, φωτογράφιση, αγκαλιά και περπάτημα. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη συμπλήρωναν ερωτηματολόγιο μετά από κάθε δραστηριότητα σχετικά με το πώς ένιωθαν συναισθηματικά.

«Προηγούμενες μελέτες σχετικά με τα πιθανά οφέλη από τις αλληλεπιδράσεις με ζώα συχνά ακολουθούν μια ολιστική προσέγγιση, συγκρίνοντας τη διάθεση ή τα επίπεδα ορμονών των ανθρώπων πριν και μετά τον χρόνο με αυτά», ανέφερε ο Δρ Onyoo Yoo, συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Konkuk στη Νότια Κορέα: «Είναι ένα σημαντικό εύρημα ότι η ενασχόληση με ορισμένες δραστηριότητες με σκύλους μπορεί να αυξήσει τη συγκεκριμένη εγκεφαλική δραστηριότητα».

Οι συμμετέχοντες είπαν ότι ήταν λιγότερο αγχωμένοι και κουρασμένοι, ενώ ένιωθαν και λιγότερο καταθλιπτικοί μετά από κάθε δραστηριότητα.

Τα εγκεφαλικά κύματα Άλφα έγιναν πιο ισχυρά όταν οι συμμετέχοντες έπαιζαν με την Aro και όταν την πήγαιναν βόλτα. Τα κύματα Άλφα δείχνουν σταθερότητα και χαλάρωση και τα αποτελέσματα υποδηλώνουν περισσότερη ξεκούραση και χαλάρωση για τους συμμετέχοντες.

«Τα εγκεφαλικά κύματα Βήτα, τα οποία συνδέονται με την προσοχή και τη συγκέντρωση, έγιναν πιο δυνατά όταν οι συμμετέχοντες έπαιζαν με την Aro, τη βούρτσιζαν ή της έκαναν ένα απαλό μασάζ – ένα σημάδι ότι η συγκέντρωση των ανθρώπων βελτιώθηκε χωρίς αύξηση του στρες», ανέφερε η μελέτη.

Όταν οι συμμετέχοντες έκαναν μασάζ στη σκυλίτσα, της έδιναν λιχουδιές ή την αγκάλιαζαν βελτιωνόταν και τη διάθεσή τους. Οι συμμετέχοντες είπαν επίσης ότι αισθάνονταν άνετα όταν έκαναν βόλτα την Aro και ένιωθαν χαλαροί όταν της έκαναν μασάζ.