Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς το μωρό σας με τη γλυκιά μυρωδιά μετατράπηκε σε έναν όχι και τόσο ευωδιαστό έφηβο; Επιστήμονες στη Γερμανία μπορεί να έχουν βρει την απάντηση, σύμφωνα με μια μικρή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Communications Chemistry.

Οι επιστήμονες έραψαν μικρά βαμβακερά επιθέματα στις μασχάλες των t-shirt που φορούσαν 18 έφηβοι ηλικίας 14 έως 18 ετών και στα φορμάκια που φορούσαν άλλα τόσα νήπια κάτω των 3 ετών. Τα άτομα στη μελέτη φορούσαν τα ρούχα όλη τη νύχτα και δεν επιτρεπόταν να φάνε τρόφιμα με έντονο άρωμα, όπως σκόρδο ή κρεμμύδι.

Τα επιθεματα στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε εργαστήριο και αναλύθηκαν με χρωματογραφία-φασματομετρία μάζας, αέρια χρωματογραφία-οσφρητική μέτρηση και με την παλιά, καλή ανθρώπινη μύτη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι έφηβοι εξέπεμπαν δύο ενώσεις στεροειδών -ενώ τα νήπια όχι- επειδή είχαν μπει στην εφηβεία και οι ιδρωτοποιοί αδένες τους είχαν αρχίσει να λειτουργούν.

Αυτές οι ενώσεις περιγράφηκαν ότι μυρίζουν σαν τυρί, ούρα, σανταλόξυλο και ένα ζώο που αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως όχι και τόσο μυρωδάδο – κατσίκα.

Τα νήπια, αντιθέτως, βρέθηκε ότι μύριζαν υπέροχα – ένας συνδυασμός από λουλούδια, σαπούνι και βιολέτα.

Οι επιστήμονες διατύπωσαν τη θεωρία ότι η αλλαγή της οσμής του σώματος έχει έναν σκοπό. Οι γονείς θα θέλουν να μείνουν κοντά σε ένα μωρό που μυρίζει υπέροχα, το οποίο συνήθως μπορούν να αναγνωρίσουν από τη μυρωδιά του. Αλλά οι γονείς μπορεί να θέλουν να βάλουν κάποια απόσταση με έναν έφηβο που λαχταρά περισσότερη ανεξαρτησία και δεν μυρίζει ακριβώς υπέροχα.

«Κρατήσατε ποτέ ένα μωρό στην αγκαλιά σας και παρατηρήσατε μια ευχάριστη μυρωδιά ακολουθούμενη από την επιθυμία να το κρατήσετε πιο κοντά σας και να το αγκαλιάσετε για ακόμα περισσότερο; Ή, αντίθετα, μπήκατε στο δωμάτιο ενός εφήβου και μύρισατε ένα μάλλον δυσάρεστο άρωμα, αποφασίζοντας να του δώσετε την ιδιωτικότητα που συνήθως ζητούν οι έφηβοι;», έγραψαν οι επιστήμονες σε δελτίο Τύπου: «Οι οσμές του σώματος αλλάζουν κατά την ανάπτυξη των παιδιών και επηρεάζουν τη διαπροσωπική επικοινωνία με τους γονείς τους».