Μια μεγάλη νέα μελέτη σχετικά με τη χρήση μαριχουάνας δίνει απαντήσεις σε ορισμένα προηγουμένως αναπάντητα θέματα σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία από το κάπνισμα, το άτμισμα ή τη χρήση βρώσιμης κάνναβης.

Στα ευρήματά τους που δημοσιεύτηκαν στο Journal of the American Heart Association, οι ερευνητές διαπίστωσαν υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως καρδιακά επεισόδια και εγκεφαλικά, μεταξύ των καθημερινών και μη χρηστών μαριχουάνας, ακόμα κι αν δεν κάπνιζαν κλασικά τσιγάρα ούτε άτμιζαν ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Τα ευρήματα βασίζονται σε απαντήσεις έρευνας σε περισσότερα από 434.000 άτομα μεταξύ 2016 και 2020. Οι ερωτηθέντες ζούσαν σε 27 πολιτείες, πέντε εκ των οποίων είχαν νομιμοποιήσει την ψυχαγωγική χρήση μαριχουάνας, όπως η Καλιφόρνια και το Κολοράντο.

Οι ερωτηθέντες στην έρευνα ήταν ηλικίας από 18 έως 74 ετών και απάντησαν στην ερώτηση: «Τις τελευταίες 30 ημέρες, πόσες ημέρες χρησιμοποιήσατε μαριχουάνα ή χασίς;». Οι χρήστες αντιστοιχίστηκαν με μη χρήστες με βάση τις απαντήσεις τους και άλλους δημογραφικούς παράγοντες και παράγοντες κινδύνου για την υγεία, όπως ο διαβήτης, η χρήση αλκοόλ ή εάν είχαν καπνίσει ποτέ τσιγάρο.

Μεταξύ των ερωτηθέντων στην έρευνα, το 4% είπε ότι ήταν καθημερινοί χρήστες μαριχουάνας και το 7% είπε ότι ήταν μη καθημερινοί χρήστες. Μεταξύ των χρηστών, η μέση μηνιαία χρήση μαριχουάνας ήταν 5 ημέρες τον μήνα. Περίπου 3 στους 4 χρήστες είπαν ότι η μέθοδος χρήσης μαριχουάνας ήταν το κάπνισμα.

Με βάση την αυτοαναφερόμενη εμπειρία των ανθρώπων για καρδιαγγειακά προβλήματα, η μελέτη αποκάλυψε ότι οποιαδήποτε χρήση κάνναβης συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού, ακόμα κι αν οι άνθρωποι δεν είχαν ποτέ καπνίσει ποτέ τσιγάρο. Ο κίνδυνος αυξήθηκε, με βάση το πόσο συχνά κάπνιζε ένα άτομο σε ένα μήνα. Συγκεκριμένα, η ανάλυση έδειξε ότι η καθημερινή χρήση αύξησε τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά 16%, καρδιακής προσβολής κατά 25%, εγκεφαλικού κατά 42% και συνολικά καρδιαγγειακών προβλημάτων κατά 28%.

«Ο καπνός της κάνναβης δεν είναι τόσο διαφορετικός από τον καπνό του τσιγάρου, εκτός από την ψυχοδραστική ουσία: THC εναντίον νικοτίνης», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Abra Jeffers, αναλυτής δεδομένων στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη: «Η μελέτη μας δείχνει ότι το κάπνισμα κάνναβης εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως ακριβώς και το κάπνισμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό επειδή η χρήση κάνναβης αυξάνεται και η χρήση συμβατικού καπνού μειώνεται».