Το κάπνισμα κάνναβης είναι πλέον νόμιμο για άτομα άνω των 18 ετών στη Γερμανία, καθώς από σήμερα τέθηκε σε ισχύ ο νέος νόμος για την ατοχή για προσωπική χρήση.

Οι ενήλικες στη Γερμανία επιτρέπεται να μεταφέρουν έως και 25 γραμμάρια αποξηραμένης κάνναβης πάνω τους και να καλλιεργούν έως και τρία φυτά στο σπίτι τους. Παράλληλα, σε λίγο καιρό θα μπορούν να αγοράζουν κάνναβη από τα Cannabis Social Club – μη κερδοσκοπικά καταστήματα που από την 1η Ιουλίου θα πωλούν στα μέλη τους όχι περισσότερα από 50 γραμμάρια κάνναβης τον μήνα.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η αποποινικοποίηση θα χτυπήσει την παράνομη αγορά και θα μειώσει τη διάδοση της μολυσμένης κάνναβης, προστατεύοντας έτσι τους χρήστες. Αλλά υπήρξε κριτική σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο της αποποινικοποίησης ως προς την αύξηση της χρήσης. Η κατανάλωση κάνναβης από άτομα κάτω των 18 ετών θα συνεχίσει να είναι παράνομη πάντως.

Η νέα νομοθεσία έχει επίσης ορισμένες διασφαλίσεις για την προστασία των ανηλίκων, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης του καπνίσματος κάνναβης σε απόσταση 100 μέτρων από σχολείο, νηπιαγωγείο, παιδική χαρά ή αθλητικό κέντρο.

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Karl Lauterbach, έχει υποσχεθεί μια μεγάλη εκστρατεία για την εκπαίδευση των νέων σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία και την ενίσχυση των προγραμμάτων πρόληψης της χρήσης. Ωστόσο, η προγραμματισμένη εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης δεν έχει πείσει τους επικριτές.

Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία του 2021, το 8,8% των ενηλίκων στη Γερμανία ηλικίας 18-64 ετών δήλωσε ότι είχε κάνει χρήση κάνναβης τουλάχιστον μία φορά τους προηγούμενους 12 μήνες. Μεταξύ των ατόμων ηλικίας 12 έως 17 ετών, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σχεδόν στο 10%.

Η κυβέρνηση έχει πει προηγουμένως ότι πολλοί χρήστες κάνουν χρήση της ουσίας για ιατρικούς λόγους και ότι ο νέος νόμος θα βελτιώσει επίσης την ποιότητα της κάνναβης που χρησιμοποιείται από τους χρήστες.

Χθες τα μεσάνυχτα, εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν μπροστά στην ιστορική πύλη του Βρανδεμβούργου στην καρδιά του Βερολίνου για να γιορτάσουν την αλλαγή της νομοθεσίας ανάβοντας φυσικά τα τσιγάρα κάνναβής τους.