Ο πρώτος άνθρωπος που έλαβε γενετικά τροποποιημένο μόσχευμα νεφρού από χοίρο, πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο. Ο 62χρονος εστάλη στο σπίτι δύο εβδομάδες μετά την πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Οι μεταμοσχεύσεις οργάνων από γενετικά τροποποιημένους χοίρους έχουν αποτύχει στο παρελθόν. Αλλά η επιτυχία αυτής της επέμβασης μέχρι στιγμής έχει χαιρετιστεί από τους επιστήμονες ως ένα ιστορικό ορόσημο στον τομέα των μεταμοσχεύσεων.

Στην ανακοίνωση του νοσοκομείου, αναφέρεται ότι ο ασθενής, ονόματι Richard  Slayman από το Γουέιμαουθ της Μασαχουσέτης, αντιμετώπιζε νεφρική νόσο τελικού σταδίου και χρειαζόταν μεταμόσχευση οργάνου. Οι γιατροί του μεταμόσχευσαν επιτυχώς ένα γενετικά επεξεργασμένο νεφρό χοίρου με μια τετράωρη χειρουργική επέμβαση στις 16 Μαρτίου.

Σημείωσαν ότι το νεφρό του κ. Slayman λειτουργεί τώρα καλά και δεν είναι πλέον σε αιμοκάθαρση.

Σε δήλωσή του, ο ασθενής είπε ότι το να μπορέσει να φύγει από το νοσοκομείο και να πάει σπίτι ήταν «μία από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές» της ζωής του: «Είμαι ενθουσιασμένος που θα συνεχίσω να περνάω χρόνο με την οικογένεια, τους φίλους και τους αγαπημένους μου, απαλλαγμένος από το βάρος της αιμοκάθαρσης που είχε επηρεάσει την ποιότητα της ζωής μου για πολλά χρόνια».

Το 2018, έκανε μεταμόσχευση ανθρώπινου νεφρού από έναν αποθανόντα δότη, ωστόσο το μόσχευμα άρχισε να μην λειτουγεί πέρυσι και οι γιατροί έθεσαν την ιδέα μιας μεταμόσχευσης νεφρού χοίρου.

«Το είδα όχι μόνο ως έναν τρόπο να βοηθηθώ, αλλά και έναν τρόπο να δώσω ελπίδα στους χιλιάδες ανθρώπους που χρειάζονται μεταμόσχευση για να επιβιώσουν», είπε.

Το νέο νεφρό χοίρου που έλαβε τροποποιήθηκε από τη φαρμακευτική εταιρεία eGenesis που εδρεύει στο Κέμπριτζ για να αφαιρεθούν «επιβλαβή γονίδια χοίρου και να προστεθούν ορισμένα ανθρώπινα γονίδια, για να βελτιωθεί η συμβατότητά του», ανέφερε η ανακοίνωση του νοσοκομείου.

Η ιατρική ομάδα πίσω από τη μεταμόσχευση τη χαιρέτισε ως ένα ιστορικό βήμα που μπορεί να δώσει μια πιθανή λύση στην έλλειψη οργάνων για μεταμόσχευση στον κόσμο.