Όπως δείχνουν πρόσφατα στοιχεία, το μέγεθος του ανθρώπινου εγκεφάλου έχει μεγαλώσει με την πάροδο του χρόνου – και αυτό είναι ένα εύρημα που μπορεί να εξηγήσει τη μείωση των κρουσμάτων άνοιας που καταγράφονται σε όλο τον κόσμο.

Μια ανάλυση τάσεων που χρησιμοποιεί δεδομένα απεικόνισης εγκεφάλου από μια μεγάλη και μακροχρόνια έρευνα, έδειξε αύξηση μεγέθους του εγκεφάλου σε άτομα που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1970, σε σύγκριση με εκείνα που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1930.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το αυξημένο μέγεθος του εγκεφάλου θα οδηγήσει σε «αυξημένο “απόθεμα” δυνάμεων ενάντια στις ασθένειες της γήρανσης, μειώνοντας κατά συνέπεια τον συνολικό κίνδυνο άνοιας», δήλωσε ο Δρ Charles DeCarli, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου για τη Νόσο του Αλτσχάιμερ και του Εργαστηρίου Απεικόνισης Άνοιας και Γήρανσης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Μια προηγούμενη μελέτη, έδειξε ότι οι περιπτώσεις άνοιας μειώνονται. Τα στοιχεία βασίζονται σε έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 1948 και χρησιμοποιείται γενικά για τη μελέτη πολλών γενεών για καρδιαγγειακές και άλλες ασθένειες.

Τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στο περιοδικό JAMA Neurology, πιθανότατα βασίζονται, επίσης, στον βελτιωμένο τρόπο ζωής και περιβαλλοντικούς παράγοντες, καθώς και σε νεότερα δεδομένα ότι υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνει ένα άτομο για να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας, είπαν οι συγγραφείς.

«Εάν αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν από άλλους ερευνητές και οι παρατηρούμενες διαφορές ανά δεκαετία είναι τόσο μεγάλες όσο αυτές που αναφέρθηκαν, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για τις μελέτες για τη γήρανση και την άνοια», έγραψε σε συνοδευτικό άρθρο ο Δρ Prashanthi Vemuri, από τη Mayo Clinic.

Αν και αυτή η εργασία είναι «συναρπαστική και θα φέρει την προσοχή στις κοινωνικές πλευρές που σχετίζονται με την υγεία του εγκεφάλου, πρέπει να γίνει πολλή δουλειά για να επικυρωθούν και να αναπαραχθούν αυτά τα ευρήματα και, το πιο σημαντικό, να κατανοήσουμε τη μηχανιστική βάση αυτών των τάσεων», σημείωσε ο Δρ Vemuri.