Ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να αντισταθμίσει τον γενετικό παράγοντα κατά περισσότερο από 60% και να προσθέσει άλλα πέντε χρόνια στη ζωή μας, σύμφωνα με την πρώτη μελέτη του είδους του.

Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι ορισμένοι άνθρωποι έχουν γενετική προδιάθεση για μικρότερη διάρκεια ζωής. Είναι επίσης γνωστό ότι παράγοντες του τρόπου ζωής, ειδικά το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η διατροφή και η σωματική δραστηριότητα, μπορούν να επηρεάσουν τη μακροζωία μας.

Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν έχει γίνει σαφής ο βαθμός στον οποίο ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να αντισταθμίσει τη γενετική προδιάθεση.

Τα συμπεράσματα από μια ανασκόπηση σε πολλές μακροχρόνιες έρευνες δείχνουν ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις των γονιδίων που μειώνουν τη ζωή κατά 62% και να προσθέσει έως και πέντε χρόνια ζωής. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό BMJ Evidence-Based Medicine.

«Αυτή η συγκεντρωτική μελέτη αποσαφηνίζει τον κεντρικό ρόλο ενός υγιεινού τρόπου ζωής στον μετριασμό της επίδρασης αρνητικών γενετικών παραγόντων στη μείωση της διάρκειας ζωής», κατέληξαν οι ερευνητές: «Οι πολιτικές δημόσιας υγείας για την υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής μπορούν να χρησιμεύσουν ως ισχυρό συμπλήρωμα στη συμβατική υγειονομική περίθαλψη και να μετριάσουν την επίδραση γενετικών παραγόντων στη διάρκεια ζωής του ανθρώπου».

Η μελέτη εξέτασε στοιχεία για συνολικά 353.742 άτομα και έδειξε ότι όσοι έχουν υψηλό γενετικό κίνδυνο μικρότερης ζωής έχουν 21% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με εκείνους με χαμηλό γενετικό κίνδυνο, ανεξάρτητα από τον τρόπο ζωής τους. Οι άνθρωποι που ακολουθουν ανθυγιεινό τρόπο ζωής έχουν 78% αυξημένες πιθανότητες πρόωρου θανάτου, ανεξάρτητα από τον γενετικό τους κίνδυνο, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Zhejiang στην Κίνα και το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής και τα γονίδια που προδιαθέτουν για μικρότερη διάρκειας ζωής υπερδιπλασιάζουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με άτομα με πιο ευμενή γονίδια και υγιεινό τρόπο ζωής.

Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι φαίνεται να έχουν έναν βαθμό ελέγχου: Ο γενετικός κίνδυνος μικρότερης διάρκειας ζωής ή πρόωρου θανάτου μπορεί να αντισταθμιστεί από έναν υγιεινό τρόπο ζωής κατά περίπου 62%. «Οι συμμετέχοντες με υψηλό γενετικό κίνδυνο θα μπορούσαν να παρατείνουν περίπου 5,22 χρόνια το προσδόκιμο ζωής τους ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής», σημείωσαν. Ο «βέλτιστος συνδυασμός τρόπου ζωής» για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής βρέθηκε ότι είναι η αποχή από το κάπνισμα, η τακτική σωματική δραστηριότητα, η επαρκής διάρκεια ύπνου και η υγιεινή διατροφή.