Τα χέρια και οι καρποί μας χρησιμοποιούνται σχεδόν για ό,τι κάνουμε, από το μαγείρεμα και τη δουλειά μέχρι τον αθλητισμό και το ντύσιμο. Ως αποτέλεσμα, τα χέρια είναι επιρρεπή σε διάφορους τραυματισμούς. Μία από τις πιο κοινές καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του χεριού και του καρπού είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια κατάσταση που επηρεάζει έως και το 6% του ενήλικου πληθυσμού και είναι πιο συχνό στις γυναίκες. Ο πόνος αυτός μπορεί να προκαλέσει σοβαρές δυσκολίες στις καθημερινές δραστηριότητες και να περιορίσει σημαντικά την ποιότητα ζωής. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να λαμβάνετε μέτρα για την πρόληψη αυτής της συχνά επώδυνης κατάστασης.

Τι είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;
Ο καρπιαίος σωλήνας είναι μια μικρή δίοδος στον καρπό από την οποία περνά το μέσο νεύρο. Το μέσο νεύρο είναι ένα αισθητικό και κινητικό νεύρο που εκτείνεται από το αντιβράχιο στην παλάμη. Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα εμφανίζεται όταν το μέσο νεύρο συμπιέζεται καθώς περνά μέσα από τον καρπιαίο σωλήνα.

Αυτή η πίεση μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από επίπονες καταστάσεις, όπως:

  • Μυρμήγκιασμα στα δάχτυλα (κυρίως αντίχειρας, δείκτης, μέσος)
  • Μούδιασμα στον πήχη ή στο χέρι
  • Πρήξιμο
  • Πόνο
  • Αδυναμία χεριού και εκτέλεσης λεπτών κινήσεων

Τι προκαλεί το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;
Διάφοροι παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του συνδρόμου και οι γυναίκες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν την πάθηση από τους άνδρες. Επιπλέον, ο κίνδυνος εμφάνισης αυξάνεται με την ηλικία, με μέγιστη εμφάνιση μεταξύ 40 και 60 ετών. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

  • Παχυσαρκία
  • Σακχαρώδης Διαβήτης
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Προβλήματα θυρεοειδούς
  • Εγκυμοσύνη
  • Επαγγέλματα που απαιτούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις των χεριών
  • Τραυματισμός

Διαβάστε αναλυτικές πληροφορίες για το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα.

CTA

CTA

6 Συμβουλές για την πρόληψη του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα
Η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα. Η ένταξη των παρακάτω συμβουλών, από τον ορθοπαιδικό Ανδρέα Λεωνίδου, στην καθημερινή σας ρουτίνα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο και να επιβραδύνει την εξέλιξη της πάθησης.

  1. Τεντώστε και Δυναμώστε τα Χέρια και τους Καρπούς

Τα χέρια και οι καρποί συχνά δεν λαμβάνουν την προσοχή που δίνουμε σε άλλα μέρη του σώματος. Ωστόσο, η διατήρηση της δύναμης και της ευελιξίας στα χέρια και τους καρπούς είναι σημαντικά για την πρόληψη του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα.

  • Σφίξτε τις γροθιές και στα 2 χέρια σας και κρατήστε τις σφιχτές για λίγα δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, ανοίξτε τις παλάμες σας γρήγορα και τεντώστε τα δάχτυλά σας. Επαναλάβετε αυτή την άσκηση 10 φορές.
  • Περιστρέψτε τους καρπούς σας κάνοντας κυκλικές κινήσεις. Κάντε 10 κυκλικές κινήσεις και με τους 2 καρπούς δεξιόστροφα και αριστερόστροφα.
  • Κάντε κυκλικές κινήσεις με τους αντίχειρές σας και από τις 2 πλευρές. Επαναλάβετε την άσκηση 10 φορές.
  • Πιέστε τα χέρια σας αντίθετα το ένα με το άλλο. Οι αγκώνες σας πρέπει να βρίσκονται στο ύψος των ώμων. Έχοντας μπλεγμένα τα δάχτυλά σας μεταξύ τους απομακρύνετε τις παλάμες σας αυξάνοντας την απόσταση ανάμεσα στις αρθρώσεις. Τα δάχτυλά σας πρέπει να παραμείνουν μπλεγμένα ενώ κάνετε την άσκηση. Στη συνέχεια, επιστρέψτε τα χέρια σας στην αρχική τους θέση. Επαναλάβετε την άσκηση 10 φορές.  
  1. Αποφύγετε τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις

Η επαναλαμβανόμενη κίνηση είναι μια από τις κύριες αιτίες του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα. Εάν η δουλειά ή τα χόμπι σας απαιτούν να κάνετε επαναλαμβανόμενες κινήσεις, κάντε συχνά διαλείμματα και τεντώστε τα χέρια και τους καρπούς σας. Πριν από οποιαδήποτε επαναλαμβανόμενη δραστηριότητα, θα πρέπει να κάνετε προθέρμανση. Αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τους τένοντες και τους μύες σας χαλαρούς, ελαχιστοποιώντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου.

  1. Ξεκουράστε τα χέρια σας

Είτε δουλεύετε είτε απολαμβάνετε το αγαπημένο σας χόμπι, είναι απαραίτητο να κάνετε τακτικά διαλείμματα. Τα διαλείμματα είναι σημαντικά για να επιτρέψουμε στα χέρια και τους καρπούς μας να ξεκουραστούν και να αναρρώσουν. Όταν δεν αφήνουμε τα χέρια και τους καρπούς μας να ξεκουραστούν, ασκούμε περιττή πίεση στους μύες και τους συνδέσμους που αποτελούν τον καρπιαίο σωλήνα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και ανάπτυξη του συνδρόμου.

  1. Φυσικοθεραπεία

Η φυσικοθεραπεία είναι κάτι περισσότερο από την απλή ανάρρωση από έναν τραυματισμό. Ένας φυσιοθεραπευτής θα σας παράσχει συγκεκριμένες ασκήσεις για την πρόληψη της πάθησης. Επιπλέον, εάν αντιμετωπίζετε ήδη συμπτώματα συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα, η φυσικοθεραπεία είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ανακουφιστείτε από τον πόνο.

  1. Φορέστε ειδικό νάρθηκα

Οι νάρθηκες καρπών έχουν σχεδιαστεί για να κρατούν τον καρπό σας σε ουδέτερη θέση και να απομακρύνουν την πίεση από το μέσο νεύρο. Αυτός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής που σχετίζεται με το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Συμβουλευτείτε τον ειδικό ορθοπαιδικό σχετικά με το ποιος νάρθηκας είναι κατάλληλος για εσάς και πότε να τον φοράτε.

  1. Κάντε πιο ήρεμες κινήσεις

Εάν πληκτρολογείτε ή χρησιμοποιείτε ποντίκι, προσπαθήστε να κάνετε πιο ήρεμες κινήσεις. Αποφύγετε την υπερβολική δύναμη όταν πληκτρολογείτε ή κάνετε κλικ, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Επιπλέον, το να πιάνετε πολύ σφιχτά αντικείμενα μπορεί επίσης να ασκήσει περιττή πίεση στους μύες και τους συνδέσμους στο χέρι σας.

Εάν έχετε ήδη διαγνωστεί με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, είναι απαραίτητο να αναζητήσετε έγκαιρα θεραπεία. Αυτό θα βοηθήσει στην καθυστέρηση της εξέλιξης της πάθησης και της πρόκλησης περαιτέρω βλάβης. Απευθυνθείτε στον ορθοπαιδικό χειρούργο Ανδρέα Λεωνίδου για μία σωστή διάγνωση και οριστική λύση στο πρόβλημα σας.Ο ιατρός έχει 14 χρόνια συνεχούς εμπειρίας στο εξωτερικό – από τη θέση του Διευθυντή σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο – και εξειδίκευση στη χειρουργική άνω άκρου.