Περισσότεροι άνθρωποι στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν πλέον μαριχουάνα καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά από τους ανθρώπους που κάνουν χρήση αλκοόλ καθημερινά ή τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

Σε μια νέα ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Addiction, ο Δρ Jonathan Caulkins, ερευνητής πολιτικής για την κάνναβη και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, ανέλυσε δεδομένα ερευνών από το 1979, που ήταν η πρώτη φορά που η χρήση μαριχουάνας συμπεριλήφθηκε σε αυτό που σήμερα ονομάζεται Εθνική Έρευνα για τη χρήση ναρκωτικών και την υγεία. Η καθημερινή ή σχεδόν καθημερινή αναφερόμενη χρήση μαριχουάνας και αλκοόλ έχουν αυξηθεί τα τελευταία 30 χρόνια, αλλά η αύξηση ήταν πολύ πιο έντονη μεταξύ των χρηστών μαριχουάνας.

Το 2022, 17,7 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ ανέφεραν ότι έκαναν χρήση μαριχουάνας από 25 έως 30 ημέρες το μήνα, σε σύγκριση με μόλις 900.000 καθημερινούς ή σχεδόν καθημερινούς χρήστες το 1992. Αντίθετα, 14,7 εκατομμύρια άνθρωποι ανέφεραν καθημερινή ή σχεδόν καθημερινή χρήση αλκοόλ το 2022, σε σύγκριση με 8,9 εκατομμύρια που έκαναν χρήση με αυτή η συχνότητα το 1992.

Περισσότεροι από 1 στους 5 ανθρώπους ηλικίας 12 ετών και άνω στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν στην ίδια έρευνα ότι είχαν κάνει χρήση μαριχουάνας τουλάχιστον μία φορά τον περασμένο χρόνο. Η μαριχουάνα για ψυχαγωγικούς σκοπούς έχει νομιμοποιηθεί περίπου στις μισές πολιτείες των ΗΠΑ.

«Το εύρημα για το πρωτοσέλιδο είναι ότι η χρήση κάνναβης έχει αυξηθεί πολύ», είπε ο Δρ Caulkins σε ένα podcast που δημοσιεύτηκε παράλληλα με τη νέα του εργασία.

Είπε επίσης ότι είναι καιρός να αρχίσουμε να κοιτάζουμε πέρα από τον τεράστιο αριθμό των ανθρώπων που λένε ότι κάνουν χρήση μαριχουάνας, επειδή η χρήση της είναι πολύ συνηθισμένη πλέον: «Όταν παρακολουθούμε μόνο τον επιπολασμό -τον αριθμό των ατόμων που αναφέρουν ότι έκαναν χρήση τον περασμένο μήνα ή το προηγούμενο έτος-, χάνουμε περισσότερο από το μισό της ιστορίας… η πραγματικά μεγάλη αύξηση ήταν η στροφή προς τη μεγαλύτερη ένταση της χρήσης», σημείωσε.

Τα μελλοντικά ερευνητικά ερωτήματα σχετικά με τη χρήση μαριχουάνας μπορεί να περιλαμβάνουν πόσες φορές την ημέρα ένα άτομο χρησιμοποιεί την ουσία, είπε ο καθηγητής: «Υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν χρήση της ουσίας κάθε μέρα, αλλά μόνο μία φορά την ημέρα και υπάρχουν άνθρωποι που χρησιμοποιούν κάθε μέρα, αλλά κάνουν χρήση έξι φορές την ημέρα», εξήγησε.

Σημείωσε επίσης ότι η θέση της μαριχουάνας στην κοινωνία έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται πλέον ποικίλλει: «Πίσω στο 1992, ήταν ουσιαστικά ένα ψυχαγωγικό ναρκωτικό, ένα είδος δραστηριότητας του σαββατοκύριακου, ενώ τώρα έχει μετατραπεί σε κάτι που είναι μέρος της καθημερινής ρουτίνας για περίπου το 40% των χρηστών του», ανέφερε.