Ένας τρίτος εργαζόμενος σε αγρόκτημα διαγνώστηκε με γρίπη των πτηνών, ανακοίνωσε την Πέμπτη η υπηρεσία Υγείας του Μίσιγκαν. Ωστόσο, ο κίνδυνος από τη νόσο για το ευρύ κοινό παραμένει χαμηλός, δήλωσαν ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι σε συνέντευξη Τύπου.

«Αυτό το άτομο είναι εργαζόμενος σε γαλακτοπαραγωγική φάρμα στο Μίσιγκαν», είπε ο Δρ Nirav Shah, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, του CDC, στην ενημέρωση. Όπως και ένας άλλος την περασμένη εβδομάδα, ο εργαζόμενος είχε επαφή με αγελάδες, αν και σε διαφορετική φάρμα στο Μίσιγκαν. Ο εργαζόμενος δεν φορούσε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό. Στο τρέχον ξέσπασμα της νόσου, ένας εργαζόμενος σε αγρόκτημα παραγωγής γαλακτοκομικών του Τέξας ήταν ο πρώτος που προσβλήθηκε από τον ιό τον Απρίλιο.

Αυτό το κρούσμα ωστόσο περιλαμβάνει διαφορετικά συμπτώματα από τα δύο προηγούμενα: «Σε αντίθεση με τα προηγούμενα δύο άτομα με H5N1 (σ.σ. όπως ονομάζεται επιστημονικά η γρίπη των πτηνών), που είχαν μόνο κόκκινα ή με φλεγμονή μάτια, αυτό το άτομο είχε αναπνευστικά συμπτώματα, όπως βήχα, συμφόρηση και πονόλαιμο», είπε ο Δρ Shah. Ο εργαζόμενος έλαβε Tamiflu και αναρρώνει.

Παρά τα διαφορετικά συμπτώματα που είχε ο τρίτος εργαζόμενος, «αυτό δεν αλλάζει το επίπεδο αξιολόγησης κινδύνου για το ευρύ κοινό, το οποίο παραμένει χαμηλό», τόνισε ο Δρ Shah. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι και οι τρεις εργαζόμενοι είχαν άμεση έκθεση σε μολυσμένες αγελάδες. Ο ειδικός τόνισε ότι δεν έχει εντοπιστεί μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ωστόσο τα περιστατικά υπογραμμίζουν τον λόγο που οι εργαζόμενοι στα γαλακτοπαραγωγικά αγροκτήματα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα προστασίας, σημείωσε, τα οποία διανέμει το CDC στις πολιτείες των ΗΠΑ από το εθνικό απόθεμα.

«Τα αναπνευστικά συμπτώματα που βλέπουμε σε αυτό το άτομο είναι αυτά που περιμέναμε», είπε ο Δρ Shah: «Δείχνει ότι ο ιός μπορεί να παρουσιαστεί με πολλούς τρόπους. Καμία από τις στενές επαφές του εργαζόμενου δεν έχει αναφέρει συμπτώματα».

Το CDC αναλύει την αλληλουχία DNA του ιού από τον τρίτο εργαζόμενο για να τον συγκρίνει με τις προηγούμενες, αναζητώντας αλλαγές που ενδέχεται να αυξήσουν την πιθανότητα μετάδοσης. Περισσότερες πληροφορίες αναμένονται τις επόμενες μέρες.