Η ομφαλοκήλη αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη κήλη στο κοιλιακό τοίχωμα, με τις πλέον πρόσφατες μελέτες να αποδεικνύουν πως απασχολεί ή θα απασχολήσει έως και το 50% του πληθυσμού κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής.

Όταν μιλούμε για την ομφαλοκήλη αναφερόμαστε ουσιαστικά σε μία κήλη που δημιουργείται στην περιοχή του ομφαλού ή πέριξ αυτού, και οφείλεται στη σταδιακή χαλάρωση των κοιλιακών τοιχωμάτων, η οποία μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, με κυρίαρχους την εγκυμοσύνη (στις γυναίκες), την παχυσαρκία και τη συχνή άρση βάρους.

Ποια είναι τα συμπτώματα;
Το πλέον συχνό σύμπτωμα με το οποίο παρουσιάζεται η ομφαλοκήλη είναι η διόγκωση στην περιοχή του ομφαλού ή πέριξ αυτού, την οποία συνήθως παρατηρούν οι ίδιοι οι ασθενείς.

Η διόγκωση αυτή μπορεί να συνοδεύεται από ερύθημα (κοκκινίλα) του δέρματος της περιοχής καθώς και εντοπισμένο πόνο, με τα συμπτώματα να επιδεινώνονται με το πέρασμα της ημέρας και να είναι χαρακτηριστικά βελτιωμένα κατά την πρωινή έγερση.

Σε περιπτώσεις, ωστόσο, ανάπτυξης των επιπλοκών της ομφαλοκήλης ενδέχεται να παρουσιαστεί πόνος στην κοιλιά, ο οποίος αφορά συνήθως το σύνολο της κοιλιακής χώρας και όχι αποκλειστικά την περιοχή του ομφαλού.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της ομφαλοκήλης;
Όπως κάθε κήλη, έτσι και η ομφαλοκήλη χαρακτηρίζεται από δύο συγκεκριμένες δυνητικές επιπλοκές, οι οποίες απορρέουν από τον στενό αυχένα (έλλειμμα του κοιλιακού τοιχώματος) της.

Μία ομφαλοκήλη μπορεί να εκδηλωθεί ως μη ανατασσόμενη, δηλαδή ως αδυναμία ανάταξης των περιεχομένων της εντός της περιτοναϊκής κοιλότητας, κατάσταση που χρήζει άμεσης χειρουργικής εκτίμησης και αντιμετώπισης.

Η πλέον σοβαρή, ωστόσο, δυνητική επιπλοκή της ομφαλοκήλης είναι η περίσφιξη (περισφιγμένη ομφαλοκήλη), δηλαδή ο επηρεασμός της αιμάτωσης των περιεχομένων εντός της ομφαλοκήλης σπλάγχνων, κατάσταση που θεωρείται εξαιρετικά επείγουσα και ως εκ τούτου χρήζει επείγουσας χειρουργικής θεραπείας, με στόχο την αποφυγή νέκρωσης των περιεχομένων εντός της κήλης σπλάγχνων.

Ποια είναι η σύγχρονη θεραπεία για την ομφαλοκήλη;
Όπως προαναφέραμε, η ομφαλοκήλη οφείλεται σε ένα έλλειμμα του κοιλιακού τοιχώματος και ως εκ τούτου η αντιμετώπισή της δεν θα μπορούσε να είναι παρά αμιγώς χειρουργική, με στόχο την αποκατάσταση του ελλείμματος αυτού.

Στις μέρες μας, η χειρουργική θεραπεία για την ομφαλοκήλη πραγματοποιείται με την εφαρμογή ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων, με την λαπαροσκοπική και την ρομποτική αποκατάσταση της ομφαλοκήλης να χαρακτηρίζονται από πολλαπλά πλεονεκτήματα, σε σύγκριση με την παραδοσιακή ανοικτή μέθοδο, στα οποία συγκαταλέγονται:

  • Η απουσία μετεγχειρητικού πόνου
  • Η ταχύτατη κινητοποίηση και σίτιση των ασθενών
  • Η άμεση έξοδος των ασθενών από την κλινική
  • Η ταχεία επιστροφή τους στην οικία τους και τις δραστηριότητές τους.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε Όπως μας εξηγεί ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Κωνσταντίνος Αποστόλου, πως καθοριστικό στοιχείο για την επιτυχή αποκατάσταση μίας ομφαλοκήλης αποτελεί η χρήση πλέγματος, με την εφαρμογή του οποίου επιτυγχάνεται η ορθή σύγκλειση του χάσματος δίχως την πρόκληση τάσης στους πέριξ υγιούς ιστούς, εκμηδενίζοντας με τον τρόπο αυτό την όποια πιθανότητα μελλοντικής υποτροπής της ομφαλοκήλης.