Το «ασθενές» φύλο, έχει αποδειχθεί ότι μόνο ασθενές δεν είναι: οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες, αποδεικνύονται πιο ανθεκτικές στον πόνο και παρουσιάζουν γενικά καλύτερη υγεία. Έχουν όμως και τις αδυναμίες τους – το κάπνισμα είναι ίσως η μεγαλύτερη.

Οι γυναίκες που καπνίζουν κινδυνεύουν σοβαρά από έμφραγμα, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το πρόγραμμα «Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου – Μήνας Ελέγχου Χοληστερόλης» το οποίο υλοποιείται για 10 συνεχή έτη από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας ΕΛΙΚΑΡ κι έχει μέχρι στιγμής συμπεριλάβει δεδομένα από 60.000 άτομα. Αφορμή υπήρξε το 19ο Συμπόσιο Αθηροσκλήρωσης και Συναφών Παραγόντων Κινδύνου, που πραγματοποιείται από τις 18 έως τις 19 Δεκεμβρίου 2015, στο ξενοδοχείο Caravel, στην αίθουσα ILISSOS.

Όπως ανέφερε ο Δημήτριος Τούσουλης, Καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, αναλύοντας τα στοιχεία του προγράμματος, το συντριπτικό ποσοστό (90%) των γυναικών που έπαθαν έμφραγμα ήταν καπνίστριες, ενώ επίσης, παρατηρήθηκε ότι αυξάνεται σημαντικά η θνητότητα από έμφραγμα μεταξύ των γυναικών που είναι παχύσαρκες, διαβητικές και άνω των 50 ετών.

Τόνισε δε, πως η «προστασία» που έχουν οι γυναίκες για καρδιαγγειακά κατά την περίοδο της έμμηνου ρύσης, σταματά κατά την κλιμακτήριο και τότε η επίπτωση από τις κακές συνήθειες εισβάλλει στον οργανισμό συσσωρευμένη και τον επηρεάζει αρνητικά ακόμη περισσότερο, ακόμη πιο έντονα. Αντίστοιχα, όπως παρατηρήθηκε, αυξάνονται και τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, με τη θνητότητα από αυτά να ανέρχεται στο 14%.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Καρδιολογίας της Α’Παν/κης Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου & Professor of Cardiology Imperial College London, Hammersmith Hospital, κ. Πέτρο Νιχογιαννόπουλο, η κολπική μαρμαρυγή είναι επίσης όπως έδειξε το πρόγραμμα μια από τις πολύ συνήθεις αρρυθμίες που παρατηρούνται, καθώς προσβάλει ποσοστό μεγαλύτερο από το 2% του πληθυσμού: σε απόλυτα νούμερα αυτό μεταφράζεται σε περίπου 300.000 Έλληνες.

Και ενώ όπως τόνισε είναι μια δαπανηρή νόσος, έχει διαπιστωθεί ότι η μείωση του βάρους κατά 10 κιλά μειώνει ταυτόχρονα τον κίνδυνο ενός νέου επεισοδίου κολπικής μαρμαρυγής, σε ποσοστό αντίστοιχο με εκείνο της λήψης φαρμάκων.

Οι ειδικοί επισήμαναν ότι το καθαρό περιβάλλον, η άσκηση και η προσεκτική διατροφή μπορούν να αποφέρουν σημαντικά οφέλη στην καρδιαγγειακή υγεία.