Ενώ ο υπόλοιπος κόσμος εστιάζει στην καταπολέμηση των κουνουπιών που μεταδίδουν τον ιό Ζίκα, μια ομάδα γιατρών και ερευνητών από την Αργεντινή δημοσίευσε μια έκθεση που υποστηρίζει ότι υπεύθυνο για τον ανησυχητικό αριθμό γενετικών ανωμαλιών που καταγράφονται στη Βραζιλία είναι ένα παρασιτοκτόνο και όχι ο ιός.

Το Πανεπιστημιακό Δίκτυο για το Περιβάλλον και την Υγεία έγραψε ότι το pyriproxyfen, το οποίο προστίθεται στο πόσιμο νερό για να σταματήσει την ανάπτυξη των προνυμφών των κουνουπιών, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη διαδικασία της ανάπτυξης του εμβρύου όταν προσλαμβάνεται από έγκυες γυναίκες και μπορεί να οδηγεί στην εμφάνιση μικροκεφαλίας στα μωρά – μία γενετική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστα μικρό κεφάλι και υπανάπτυκτο εγκέφαλο.

Η συγκεκριμένη άποψη είναι μία από μια σειρά εναλλακτικών θεωριών για τα αίτια της υγειονομικής κρίσης που κυκλοφορούν στα social media τις τελευταίες ημέρες αν και έχει προκαλέσει άμεση διάψευση από αξιωματούχους υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βραζιλία και άλλων χωρών.

Ενώ οι αρχές δεν μπορούν ακόμη να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη αιτιώδους συνδέσμου μεταξύ ιού Ζίκα και μικροκεφαλίας, έχουν επαναλάβει ότι τα αποδεικτικά στοιχεία – συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας του ιού στο αμνιακό υγρό και την ισχυρή γεωγραφική και χρονική συσχέτιση μεταξύ των περιπτώσεων μικροκεφαλίας και των λοιμώξεων από τον ιό- είναι ισχυρά και πολλαπλασιάζονται. Η θεωρία ότι το pyriproxyfen είναι η αιτία, όμως, δεν έχει καμία επιστημονική βάση, όπως είπαν.

Ωστόσο, τουλάχιστον μία πολιτεία της Βραζιλίας εξέλαβε αρκετά σοβαρά τη μελέτη ώστε να αναστείλει τη χρήση της χημικής ουσίας. Ο Joao Gabbardo, υπουργός Υγείας της πολιτείας  Rio Grande do Sul, δήλωσε ότι έστω η «υποψία» συσχέτισης είναι αρκετή. «Δεν μπορούμε να το ρισκάρουμε, δήλωσε ο Gabbardo.

«Νομίζω ότι υπάρχει πολύ περιορισμένη η καταπολέμηση των προνυμφών, ειδικά στις φτωχές κοινότητες της Βραζιλίας όπου εμφανίζονται πολλές από αυτές τις περιπτώσεις», δήλωσε ο Scott Weaver, επικεφαλής του Ινστιτούτου για τις Ανθρώπινες Λοιμώξεις και την Ανοσία, στο Ιατρικό Τμήμα του πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Galveston.

Ο Albert Ko, πρόεδρος του Τμήματος Επιδημιολογίας Μικροβιακών Ασθενειών στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Γέιλ, ο οποίος διεξάγει έρευνες για τον ιό Ζίκα στη Βραζιλία, είπε ότι υπάρχει «ελάχιστη χρήση νυμφοκτόνων στη βορειοανατολική Βραζιλία, που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία του Ζίκα. Το νυμφοκτόνο χρησιμοποιείται στις αγροτικές και γεωργικές περιοχές και όχι στα αστικά κέντρα, όπου άρχισαν να εμφανίζονται τα κρούσματα του Ζίκα».