Η 30η Μαρτίου, ημέρα γέννησης του ολλανδού ζωγράφου Βίνσεντ Βαν Γκογκ ο οποίος θεωρείται ότι ήταν πάσχων, είναι η Παγκόσμια ημέρα Διπολικής Διαταραχής (Μανιοκατάθλιψης).

Η Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής διαταραχής είναι σημαντική για να θυμόμαστε τους ανθρώπους με διπολική διαταραχή αλλά και για την ευαισθητοποίηση του κοινού. Δημιουργήθηκε από τρεις διεθνείς οργανώσεις για τη διπολική διαταραχή (Asian Network of Bipolar disorders, International Bipolar Foundation, International Society for Bipolar disorders)

Η διπολική διαταραχή (ή πιο παλιά μανιοκατάθλιψη) είναι η πιο σοβαρή ψυχική διαταραχή της διάθεσης. Χαρακτηρίζεται κυρίως από επεισόδια Μανίας (ανεβασμένης & εκτός ελέγχου διάθεσης) και επεισόδια Κατάθλιψης (πεσμένης διάθεσης με σημαντική δυσκολία στη λειτουργία). Υπολογίζεται ότι πάσχουν 1-5% του πληθυσμού παγκοσμίως, δηλαδή περίπου 600.000 Έλληνες ασθενείς. Το φάσμα των διπολικών διαταραχών είναι ευρύ και η σωστή θεραπεία τους βασίζεται στη σωστή και πρώιμη διάγνωση καθώς και στην εξειδικευμένη ψυχοκοινωνική και φαρμακευτική παρέμβαση. Η ενημέρωση αποτελεί σημαντικό κομμάτι της καλής πορείας της Διπολικής διαταραχής και βοηθάει και στην αποστιγματοποίησή της.

Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα σημάδια και τα συμπτώματα της διπολικής διαταραχής εξαρτώνται από το επεισόδιο της κατάστασης που βιώνει ένα άτομο. Τα επεισόδια μανίας μπορεί να διαρκέσουν από τρεις έως έξι μήνες, ενώ η κατάθλιψη μπορεί να διαρκέσει για 12 μήνες.

Κατά τη διάρκεια των καταθλιπτικών επεισοδίων, το άτομο μπορεί να αισθάνεται «πεσμένο», αναστατωμένο ή να ξεσπάει σε κλάματα. Μπορεί επίσης να έχει υπνηλία και να σταματήσει να νιώθει χαρά από οποιαδήποτε δραστηριότητα. Η διπολική διαταραχή μπορεί να επηρεάσει και την αυτοεκτίμηση του ατόμου, καθώς ταλαιπωρείτε από ενοχές και έλλειψη αυτοπεποίθησης.

Τα επεισόδια μανίας χαρακτηρίζονται από αισθήματα υπερβολικής ευτυχίας και σκέψεις γεμάτες φιλόδοξα σχέδια, καθώς και από μια αίσθηση αλάθητου. Εκείνοι που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση μπορεί να εμφανίζονται να δρουν απερίσκεπτα, δαπανώντας μεγάλα ποσά χρημάτων σε πράγματα που δεν χρειάζονται ή είναι πολύ ακριβά για εκείνους.

Τι την προκαλεί;
Η αιτία της είναι άγνωστη, τα στοιχεία όμως δείχνουν ότι η διπολική διαταραχή δεν προκαλείται από έναν μόνο παράγοντα: ένας συνδυασμός γονιδίων, περιβαλλοντικών παραγόντων και χημικών ανισορροπιών στο σώμα μπορούν να την πυροδοτήσουν.

Πώς αντιμετωπίζεται;
Οι συνεδρίες μπορούν να βοηθήσουν στα συμπτώματα της κατάθλιψης, ενώ η διατήρηση ενός υγιούς τρόπου ζωής με τακτική άσκηση και ισορροπημένη διατροφή είναι επίσης σημαντική. Η φαρμακευτική αγωγή, συμπεριλαμβανομένου των λιθίου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποτροπή μανιακού ή καταθλιπτικού επεισοδίου, ενώ φάρμακα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Ποιος μπορεί να την εμφανίσει;
Οποιοσδήποτε μπορεί να εμφανίσει διπολική διαταραχή, ανεξαρτήτως φύλου, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Περίπου ένας στους 100 ενήλικες έχουν τη διπολική διαταραχή κάποια στιγμή στη ζωή τους, με τα συμπτώματα να αρχίζουν συνήθως σε ηλικίες μεταξύ 15 και 19 ετών – η διαταραχή σπάνια εμφανίζεται μετά τα 40.

Η Ελληνική Διπολική Οργάνωση (ΕΔΟ) υποστηρίζει την Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής οργανώνοντας μία σειρά από ενημερωτικές και ψυχαγωγικές δράσεις με στόχο την ενημέρωση των ασθενών, των συγγενών τους καθώς και του ευρύτερου κοινού.

Συνοπτικά, οι δράσεις που πραγματοποιηθούν είναι:

  1. Ενημερωτική ημερίδα με θέμα τη θεραπεία της Διπολικής διαταραχής(ελεύθερη είσοδος) (16 Απριλίου Σάββατο 12:00 – 4:00 μμ, Aegean College, Πανεπιστημίου 17, Αθήνα)
  2. Δωρεάν ψυχομετρικές εξετάσεις διάθεσης για ανθρώπους που έχουν δυσκολίες με την διάθεσή τους(Καθόλη τη διάρκεια του Απρίλη με τηλεφωνικό ραντεβού στα γραφεία της ΕΔΟ)
  3. Ψυχαγωγική ταινία και συζήτηση με θέμα τη Διπολική διαταραχή(Λέσχη Κινηματογράφου, Aegean College, Πανεπιστημίου 17, Αθήνα)

Παρακαλούμε όσους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν στις ενημερωτικές και ψυχαγωγικές δράσεις να κάνουν εγγραφή στη λίστα συμμετοχής της ΕΔΟ http://register.bipolar.gr ή τηλεφωνικά στο 210-8815970

Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις θα είναι δωρεάν και ανοιχτή σε όλο το ενδιαφερόμενο κοινό.