Η διαδερμική νεφρολιθοτριψία είναι μία αναίμακτη μέθοδος αντιμετώπισης της ευμεγέθους λιθίασης των νεφρών. Η διαδικασία περιλαμβάνει κατακερματισμό και αφαίρεση των λίθων από το νεφρό, μέσω μίας μικρής οπής στην πλάγια οσφυϊκή χώρα.

Η μέθοδος εφαρμόζεται σε περιπτώσεις ευμεγεθών λίθων του νεφρού (>2cm), σε κοραλλιοειδείς λίθους, πολλαπλούς καλυκικούς λίθους, καθώς και σε σκληρούς λίθους που δεν είναι δυνατή η θραύση τους με εξωσωματική λιθοτριψία.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών παρουσίας της Ουρολογικής Κλινικής υπό την Διεύθυνση του Χειρουργού-Ουρολόγου Νικολάου Παρδαλίδη  στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών στο Μαρούσι και την εφαρμογή της μεθόδου, παρουσιάζονται τα δεδομένα αντιμετώπισης σε περισσότερους από 300 ασθενείς, με ποσοστό επιτυχίας που ανέρχεται στο 97% (πλήρως ελεύθεροι λιθίασης), ακόμη και σε πολύ δύσκολες περιπτώσεις (μονήρης νεφρός, πεταλοειδής νεφρός, παχύσαρκοι ασθενείς, ασθενείς με εκτροπή ούρων κ.α).

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι πολλά για τον ασθενή όπως

  • Ελάχιστος τραυματισμός των ιστών
  • Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
  • Μηδαμινή απώλεια αίματος
  • Άμεση κινητοποίηση
  • Έξοδος από το νοσοκομείο σε 24 ώρες
  • Ταχεία επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες

Επιπλέον, σήμερα η μέθοδος έχει εξελιχθεί με την εφαρμογή της mini διαδερμικής προσπέλασης, η οποία με τα ακόμη μικρότερα εργαλεία, εγγυάται επιπλέον ασφάλεια και είναι ανώδυνη και αναίμακτη, καθώς πραγματοποιείται από πολύ μικρότερη οπή.

Η τεχνική αυτή πραγματοποιείται μόνο στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών από την Ουρολογική Κλινική υπό την Διεύθυνση του Χειρουργού-Ουρολόγου Νικολάου Παρδαλίδη με απόλυτη επιτυχία, καθώς απαιτεί ειδικό τεχνολογικό εξοπλισμό, τεχνογνωσία και μεγάλη ενδοσκοπική εμπειρία.