Η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας παγκοσμίως και η ιατρική καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να την αντιμετωπίσει. Ορισμένες φορές όμως, φαίνεται ότι το παρακάνει.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε μια νέα συσκευή που υποστηρίζει ότι θα βοηθήσει τους παχύσαρκους ανθρώπους να προσλαμβάνουν λιγότερες θερμίδες: η συσκευή στοχεύει κατευθείαν στο πεπτικό σύστημα και αποστραγγίζει ένα τμήμα της ακόμη αχώνευτης τροφής που έχει καταναλωθεί από το στομάχι τους απευθείας… στην τουαλέτα.

Το AspireAssist είναι βασικά μια μικρή αντλία που συνδέεται με έναν σωλήνα που εμφυτεύεται χειρουργικά στο στομάχι του ασθενούς. Είκοσι έως 30 λεπτά μετά από κάθε γεύμα, ο ασθενής ανοίγει την ειδική βαλβίδα και ενεργοποιεί τη συσκευή η οποία αντλεί έξω από το στομάχι περίπου το 30% του φαγητού που έχει καταναλώσει. Η διαδικασία διαρκεί πέντε με δέκα (μάλλον αγωνιώδη) λεπτά.

Σε μια κλινική μελέτη που διήρκησε έναν χρόνο, οι άνθρωποι που χρησιμοποίησαν τη συσκευή AspireAssist και υποστηρίχθηκαν με συμβουλές διατροφής και άσκησης, έχασαν κατά μέσο όρο 12,1% του σωματικού τους βάρους, σε σχέση με απώλεια 3,6% του σωματικού βάρους που καταγράφηκε στην ομάδα ελέγχου που έλαβε μόνο παροχή συμβουλών.

Η συσκευή που παρεμβαίνει ευθέως στο πεπτικό σύστημα δεν απευθύνεται βεβαίως στον καθένα αλλά προορίζεται για ανθρώπους ηλικίας 22 ετών και άνω, με Δείκτη Μάζας Σώματος μεταξύ 35 και 55 – παχύσαρκοι θεωρούνται οι άνθρωποι με ΔΜΣ 30 ή περισσότερο – που δεν έχουν ανταποκριθεί σε άλλες μη χειρουργικές προσεγγίσεις για την απώλεια βάρους.

Ωστόσο, ο FDA προειδοποιεί ότι η συσκευή «δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε ασθενείς με διατροφικές διαταραχές».  Ίσως αυτό συμβαίνει γιατί οι επικριτές του λένε ότι η συσκευή μιμείται τη συμπεριφορά των ανθρώπων με διατροφικές διαταραχές που προκαλούν εμετό επίτηδες μετά το φαγητό. Το 2013, ένας καθηγητής διατροφολογίας χαρακτήρισε καθόλου άδικα τη συσκευή ως μια «μηχανή βουλιμίας».

Οι παρενέργειες της συσκευής περιλαμβάνουν περιστασιακή δυσπεψία, ναυτία, εμετό, δυσκοιλιότητα, διάρροια, καθώς επίσης και «διαρροή, αιμορραγία και / ή λοίμωξη γύρω από την περιοχή όπου τοποθετείται ο σωλήνας». Πραγματικά δυσκολευόμαστε να τη χαρακτηρίσουμε «εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης».