Αν θέλετε το παιδί σας να έχει ένα υγιές βάρος, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τη λέξη «δίαιτα». Το να μιλάμε για δίαιτες ή ακόμα και για το βάρος του παιδιού, είναι κακό για όλους τους εφήβους, σύμφωνα με όσα δήλωσε η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, αυτή την εβδομάδα. Οι πρόσφατες κατευθυντήριες γραμμές της ακαδημίας αποσκοπούν στην πρόληψη, όχι μόνο των διατροφικών διαταραχών, αλλά και της παχυσαρκίας. Στοχεύουν ιδιαίτερα στο να αποτρέψουν εφήβους που προσπαθούν να χάσουν βάρος να διολισθήσουν σε διατροφικές διαταραχές όπως η νευρική ανορεξία.

O Neville Golden, καθηγητής Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Στάνφορντ και επικεφαλής συγγραφέας των κατευθυντήριων γραμμών, δήλωσε ότι το 40% όσων νοσηλεύονται για διατροφικές διαταραχές είναι άνθρωποι που έκαναν δίαιτα και βγήκαν εκτός ελέγχου. «Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν όλο και περισσότερο ότι, για τους εφήβους, το να κάνεις δίαιτα είναι άσχημα νέα», είπε.

Οι έφηβοι στις ΗΠΑ οι οποίοι κάνουν δίαιτα στα 15 τους χρόνια, έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες από εκείνους που δεν κάνουν να είναι υπέρβαροι τελειώνοντας το σχολείο. Αλλά το να κάνει δίαιτα είναι επίσης ο πιο σημαντικός παράγοντας πρόγνωσης για την ανάπτυξη μιας διατροφικής διαταραχής.

Η Ακαδημία προτιμάει τη χρήση της λέξης «ευεξία» αντί για αναφορές σε ιδανικό βάρος. Όμως η ευεξία είναι επίσης ένας όρος που πρέπει να διαχειρίζεται σωστά. Οι διατροφικές διαταραχές μπορεί να εμφανιστούν σε εφήβους που θέλουν να φάνε «υγιεινά» και να εξαλείψουν τα «κακά» τρόφιμα από τη διατροφή τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παράλειψη γευμάτων και σοβαρό περιορισμό της τροφής. Ομοίως, η άσκηση μπορεί να γίνει ψυχαναγκαστική – ειδικά όταν οι μεγαλύτεροι επαινούν τους εφήβους για την απώλεια βάρους.

Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν για να μειώσετε τον κίνδυνο να εμφανιστούν διατροφικές διαταραχές στο παιδί μας;

Σύμφωνα με της συμβουλές της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας, δεν θα πρέπει να μιλάμε για δίαιτα στο παιδί, αλλά να συζητάμε εκτενώς για τη σημασία της υγιεινής διατροφής και τη σωματικής δραστηριότητας. Μην μιλάμε για τα κιλα – τα δικά σας, τα δικά του, κανενός. Ενθαρρύνετε τους εφήβους σας να αισθανθούν καλά για το σώμα τους – το οποίο είναι δύσκολο όταν το ήμισυ των έφηβων κοριτσιών και το ένα τέταρτο των αγοριών αντιπαθούν το σχήμα τους. Αλλά οι έφηβοι που ενθαρρύνονται από τους γονείς και τους συνομηλίκους τους να ασκούνται και να τρώνε υγιεινά είναι πιο χαρούμενοι με το σώμα τους.

Τα οικογενειακά γεύματα επίσης βοηθούν: Μια μελέτη σε περισσότερα από 13.000 παιδιά προεφηβικής και εφηβικής ηλικία διαπίστωσε ότι όσα τρώνε οικογενειακά τις περισσότερες ημέρες μείωσαν τον κίνδυνο εμφάνισης διατροφικών διαταραχών – οι γονείς γίνονται με αυτό τον τρόπο πρότυπα για την υγιεινή διατροφή, ενώ παρακολουθούν από κοντά το πόσο τρώει το παιδί τους.

Μην κάνετε αστεία για το βάρος των εφήβων: Το 40% των κοριτσιών δέχονται πειράγματα για αυτό το θέμα, διπλασιάζοντας τον κίνδυνο να γίνουν υπέρβαρα και αυξάνοντας τον κίνδυνο ανθυγιεινής διατροφής. Η Δρ Rachel Rodgers, καθηγήτρια στο τμήμα εφαρμοσμένης ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Northeastern της Βοστόνης, λέει ότι οι οικογένειες θα πρέπει να προσπαθήσουν να προστατεύσουν τους εφήβους από την έμφαση που δίνει η κοινωνία στην εμφάνιση και το βάρος.