Οι νέοι άνθρωποι που λαμβάνουν τα τελευταία φάρμακα για τον ιό HIV έχουν τώρα σχεδόν κανονικό προσδόκιμο ζωής λόγω βελτιώσεων στη θεραπεία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Οι φορείς του HIV που βρίσκονται στη δεκαετία των 20 και οι οποίοι ξεκίνησαν την αντιρετροϊκή θεραπεία το 2010, αναμένεται να ζήσουν 10 χρόνια περισσότερο από αυτούς που τη χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά το 1996. Οι γιατροί υπογραμμίζουν ότι η έναρξη της θεραπείας νωρίς είναι ζωτικής σημασίας για μια μακρά και υγιή ζωή.

Όμως διάφορες οργανώσεις λένε ότι υπάρχουν ακόμη πολλοί άνθρωποι που δεν γνωρίζουν ότι έχουν τον ιό. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπου η πλειονότητα των θανάτων από τον ιό HIV συμβαίνει, επειδή η πρόσβαση στα φάρμακα είναι περιορισμένη.

Οι συγγραφείς της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ δήλωσαν ότι η εξαιρετική επιτυχία των θεραπειών του HIV είναι αποτέλεσμα των νεότερων φαρμάκων που έχουν λιγότερες παρενέργειες και είναι καλύτερες στο να προλαμβάνουν την αναπαραγωγή του ιού στο σώμα. Είναι επίσης πιο δύσκολο για τον ιό να δημιουργήσει αντίσταση στα τελευταία φάρμακα.

Βελτιωμένα προγράμματα διάγνωσης , πρόληψης και καλύτερης αντιμετώπισης των προβλημάτων υγείας που προκαλούνται από τον ιό HIV πιστεύεται ότι βοήθησαν επίσης στα θετικά αποτελέσματα. Όμως, πολλοί άνθρωποι με HIV εξακολουθούν να μην ζουν όσο αναμένεται, ειδικά εκείνοι που έχουν μολυνθεί εξαιτίας της χρήσης ενέσιμων ναρκωτικών.

Η αντιρετροϊκή θεραπεία περιλαμβάνει έναν συνδυασμό τριών ή περισσότερων φαρμάκων που εμποδίζουν την εξέλιξη του HIV και έχουν χαρακτηριστεί ως μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στον τομέα της δημόσιας υγείας τα τελευταία 40 χρόνια.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από 88.500 άτομα με HIV από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, που συμμετείχαν σε 18 μελέτες. Για τις προβλέψεις τους για το προσδόκιμο ζωής βασίστηκαν στα ποσοστά θανάτου κατά τα πρώτα τρία χρόνια παρακολούθησης, μετά την έναρξη της θεραπείας. Διαπίστωσαν ότι λιγότεροι άνθρωποι που ξεκίνησαν τη θεραπεία μεταξύ 2008 και 2010 πέθαναν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σε σύγκριση με αυτούς που άρχισαν τη θεραπεία μεταξύ 1996 και 2007.

Η αναμενόμενη ηλικία θανάτου ενός ασθενή ηλικίας 20 ετών που άρχισε αντιρετροϊκή θεραπεία μετά το 2008, με χαμηλό ιικό φορτίο και μετά το πρώτο έτος θεραπείας, ήταν 73 έτη – παρόμοια με τον γενικό πληθυσμό.

Αν και το ποσοστό των ατόμων που έχουν μολυνθεί αλλά δεν έχουν διαγνωσθεί με HIV έχει μειωθεί σταθερά τα τελευταία 20 χρόνια, ένας στους οκτώ ανθρώπους με HIV πιστεύεται ότι δεν το γνωρίζει.