Οι γυναίκες είναι δύο φορές πιο πιθανό να μην ενδιαφέρονται για το σεξ σε σχέση με τους άνδρες, όταν συζούν με τον σύντροφό τους, σύμφωνα με μια μελέτη.

Η βρετανική μελέτη διαπίστωσε ότι ενώ οι άνδρες και οι γυναίκες έχαναν το πάθος τους με την ηλικία, οι γυναίκες έχαναν συχνότερα το ενδιαφέρον τους για το σεξ στις μακρύτερες σχέσεις. Συνολικά, τα προβλήματα υγείας και η έλλειψη συναισθηματικής προσέγγισης επηρέασαν την ερωτική επιθυμία τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών.

Τα ευρήματα βασίζονται στις εμπειρίες περίπου 5.000 ανδρών και 6.700 γυναικών, που δημοσιεύθηκαν στο BMJ Open. Οι ερευνητές από τη Μεγάλη Βρετανία δήλωσαν ότι τα προβλήματα της σεξουαλικής επιθυμίας πρέπει να αντιμετωπίζονται με την εξέταση όλων των πτυχών του ατόμου, και όχι απλώς με την προσφυγή σε φάρμακα.

Η σεξουαλική θεραπευτής Ammanda Major είπε ότι η απώλεια ενδιαφέροντος για το σεξ δεν ήταν απαραιτήτως περίεργη και υπήρχαν πολλοί διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους οι ανάγκες των ανδρών και των γυναικών αλλάζουν με τον καιρό. «Για μερικούς είναι φυσικό και φυσιολογικό να είσαι έτσι, αλλά για άλλους προκαλεί πόνο και δυστυχία», είπε.

Συνολικά, το 15% των ανδρών και το 34% των γυναικών που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι είχαν χάσει το ενδιαφέρον για σεξ για τρεις ή περισσότερους μήνες το προηγούμενο έτος. Για τους άνδρες, αυτή η έλλειψη ενδιαφέροντος ήταν υψηλότερη στις ηλικίες 35-44 ετών, ενώ για τις γυναίκες κορυφώθηκε μεταξύ 55 και 64 ετών.

Ωστόσο, οι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου, δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η εμμηνόπαυση ήταν καθοριστικός παράγοντας για τις γυναίκες.

Εντούτοις, διαπίστωσαν ότι η ύπαρξη μικρών παιδιών στο σπίτι ήταν ιδιαίτερα επιβαρυντική για τη σεξουαλική επιθυμία των γυναικών.

Η κακή σωματική και ψυχική υγεία, η κακή επικοινωνία και η έλλειψη συναισθηματικής σύνδεσης κατά τη διάρκεια του σεξ ήταν οι κύριοι λόγοι για τους οποίους άνδρες και γυναίκες έχασαν το ενδιαφέρον τους.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι όσοι έβρισκαν «πάντα εύκολο το να μιλήσουν για το σεξ» με τον σύντροφό τους, ήταν λιγότερο πιθανό να δηλώσουν ότι δεν είχαν ερωτικό ενδιαφέρον. Ωστόσο, εκείνοι των οποίων ο σύντροφος είχε σεξουαλικές δυσκολίες και εκείνοι που ήταν λιγότερο ικανοποιημένοι στη σχέση τους, είχαν περισσότερες πιθανότητες να δηλώσουν ότι είχαν χάσει το ενδιαφέρον τους για το σεξ σε κάποιο στάδιο, όπως ανέφεραν οι ερευνητές.

Η Cynthia Graham, καθηγήτρια σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, δήλωσε ότι η έρευνα βοηθάει στην κατανόηση του τι κρύβεται πίσω από την έλλειψη ενδιαφέροντος ανδρών και γυναικών για το σεξ και στο πώς μπορεί να θεραπευτεί. Πρόσθεσε όμως ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να διορθωθεί μόνο με ένα χάπι.