Όταν ταξιδεύετε με αεροπλάνο και κοιμάστε, είναι πιθανόν να χάσετε ένα γεύμα ή μια ωραία θέα. Όμως, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ο ύπνος εν πτήση μπορεί να σημαίνει ότι ίσως χάσετε κάτι πολύ σημαντικότερο: την ακοή σας.

Εάν κοιμάστε μέσα σε ένα αεροπλάνο κατά τη διάρκεια ξαφνικής αλλαγής υψομέτρου, η ικανότητά σας να εξισώσετε την πίεση στο τύμπανό σας μπορεί να είναι μειωμένη, με αποτέλεσμα να προκληθεί ακόμη και μόνιμη βλάβη στην ακοή σας.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, μια ξαφνική αλλαγή στο ύψους κάνει τα αυτιά μας να αισθάνονται σαν να πρόκειται να σκάσουν. Αυτό συμβαίνει όταν η πίεση στο εξωτερικό του αυτιού μας δεν ταιριάζουν με εκείνην που επικρατεί στο εσωτερικό. Συχνά, αυτό συμβαίνει στους περισσότερους ανθρώπους, όταν ένα αεροπλάνο προσγειώνεται ή όταν χάνει απότομα μεγάλο ύψος.

Συνήθως, αυτές οι πιέσεις μπορούν να εξισορροπηθούν με το άνοιγμα ενός λεπτού καναλιού στο αυτί μας που ονομάζεται ευσταχιανή σάλπιγγα, κάτι που επιτυγχάνουμε είτε με το χασμουρητό είτε με την κατάποση – γι’ αυτό και οι αεροσυνοδοί μερικές φορές προσφέρουν τσίχλες ή καραμέλες πριν από την προσγείωση.

Ωστόσο, αν κοιμάστε και οι πιέσεις παραμένουν διαφορετικές, η ευσταχιανή σάλπιγγα μπορεί να μπλοκαριστεί με αποτέλεσμα βαρότραυμα.

Το βαρότραυμα είναι συνήθως ένας μικρός τραυματισμός που οι περισσότεροι από εμάς θα βιώσουν κάποια στιγμή στη ζωή μας. Όμως, σε σοβαρές περιπτώσεις, όταν ο η ευσταχιανή σάλπιγγα παραμένει αποκλεισμένη για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, μπορεί να αναπτυχθεί λοίμωξη, η οποία προκαλεί τη δημιουργία υγρού πίσω από το τύμπανο, με αποτέλεσμα πόνο και δυσκολία στην ακοή.

Δεδομένης της άμεσης σύνδεσής του με τις αλλαγές στο υψόμετρο, είναι επίσης ένας τραυματισμός που χτυπάει τους δύτες και τους ανθρώπους που οδηγούν σε βουνά.

Ο καλύτερος τρόπος για να το αποφύγετε σε μια πτήση με αεροπλάνο είναι να βεβαιωθείτε ότι θα είστε ξύπνιοι, αν όχι καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης, αμέσως μόλις ο κυβερνήτης ανακοινώσει ότι ετοιμάζεστε για προσγείωση.