Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός

Ο Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός δείχνει την ενέργεια (θερμίδες) που χρειάζεται ο οργανισμός καθημερινά, απλώς και μόνο για να λειτουργήσει. Πόσες θερμίδες δηλαδή θα χρειαζόμασταν, αν περνούσαμε όλη την μέρα ξαπλωμένοι, χωρίς να κάνουμε τίποτα. Ο υπολογισμός του Βασικού Μεταβολικού Ρυθμού γίνεται με βάση το φύλο, την ηλικία, το ύψος και το βάρος μας. Κατά μέσο όρο, αντιστοιχεί στο 75% των θερμίδων που χρειάζεται να καταναλώνουμε καθημερινά, αν και αυτό εξαρτάται σημαντικά από τον τρόπο ζωής που κάνουμε και την άσκηση που εντάσσουμε στην καθημερινότητά μας.

Για να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο που ακολουθεί και υπολογίζει τον Βασικό Μεταβολικό Ρυθμό σας, θα πρέπει να επιλέξετε «Metric», να συμπληρώσετε φύλο σας, το ύψος σας σε εκατοστά (π.χ. 168), το βάρος σας σε κιλά (π.χ. 62), την ηλικία σας και να πατήσετε το κουμπί «Calculate».

 

Αν θέλετε να μάθετε πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνετε καθημερινά ανάλογα με τον τρόπο ζωής σας, τον Ενεργό Μεταβολικό Ρυθμό σας δηλαδή, θα πρέπει να πολλαπλασιάσετε τον Βασικό Μεταβολικό σας ρυθμό με:

  • 1,2 όταν η δραστηριότητά σας είναι μικρή και ασκείστε σπάνια
  • 1,375 όταν η δραστηριότητά σας είναι μέτρια και ασκείστε έως 3 φορές την εβδομάδα
  • 1,55 όταν η δραστηριότητά σας είναι έντονη και ασκείστε 3-5 φορές την εβδομάδα
  • 1,725 όταν ασκείστε σχεδόν καθημερινά
  • 1,9 όταν είστε αθλητές και ασκείστε ιδιαίτερα έντονα