Στη χειρουργική, μια πολύ σημαντική παράμετρος είναι η επούλωση του τραύματος, που εξαρτάται από την ακρίβεια στην τεχνική και τη χρήση μεγέθυνσης και φωτισμού, που δίνουν άλλη δυνατότητα ακρίβειας στην εκτομή, γιατί προσφέρουν ένα άλλο βάθος πεδίου.

Τι άλλαξε στην ειδικότητα της Ωτορινολαρυγγολογίας με την εφαρμογή του Laser
Το Laser έφερε επανάσταση στη χειρουργική του λάρυγγα, γιατί έδωσε τη δυνατότητα, χωρίς εξωτερικές τομές που προκαλούν διαταραχή στη λειτουργικότητα του οργάνου, να αφαιρείται η παθολογία, είτε καλοήθης είτε κακοήθης, ανάλογα με το στάδιο της νόσου. Ο λάρυγγας είναι ένα όργανο με πολλαπλή αποστολή –φώνηση, αναπνοή και κατάποση– και έχει μεγάλη σημασία η χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεών του να γίνεται με το λιγότερο ακρωτηριαστικό τρόπο.

Σε ποιες παθήσεις του λάρυγγα έχει εφαρμογή το Laser
Σε πολλές καλοήθεις παθήσεις, όπως οι κύστεις, οι πολύποδες, το οίδημα Reinke των φωνητικών χορδών, τα θηλώματα, η πάρεση των φωνητικών χορδών και οι καλοήθεις όγκοι. Όσο για τις κακοήθειες του φάρυγγα-λάρυγγα-υποφάρυγγα, άλλαξε τα τελευταία χρόνια ριζικά την αντιμετώπισή τους.

Σε ποια άλλα όργανα έχει εφαρμογή το Laser
Στη μύτη το χρησιμοποιούμε πιο συχνά για την υπερτροφία των κάτω ρινικών κογχών, σε κληρονομικές παθήσεις όπως η Rendu Osler, που προκαλεί ρινορραγίες, και στο ρινόφυμα. Στη στοματική κοιλότητα έχει εφαρμογή στη διενέργεια βιοψιών με τοπική νάρκωση και στην αφαίρεση καλοήθων και κακοήθων βλαβών από το στόμα και τη γλώσσα.

Πώς εφαρμόζεται η τεχνική
Στο φάρυγγα και το λάρυγγα η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και χρησιμοποιούμε ειδικό τραχειοσωλήνα. Το Laser συνδέεται με το χειρουργικό μικροσκόπιο και με τη χρήση ειδικού μικροχειριστηρίου επιλέγουμε τις παραμέτρους για τη δέσμη, ανάλογα με το σημείο το οποίο δουλεύουμε. Για επεμβάσεις με τοπική αναισθησία χρησιμοποιούμε ένα διαφορετικό σετ εργαλείων.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα για τον ασθενή
Η χρήση του Laser εξασφαλίζει εξαιρετικό αποτέλεσμα στην επούλωση, με αποτέλεσμα να μη διαταράσσεται ιδιαίτερα η κατάποση και η φωνή. Αποτρέπει τη δημιουργία οιδήματος, άρα αποφεύγεται η τραχειοστομία, καθώς επίσης μειώνει την πιθανότητα για αιμορραγία. Πολύ σημαντικό πλεονέκτημα στον καρκίνο του λάρυγγα είναι ότι στην ίδια επέμβαση μπορεί να γίνει βιοψία και αφαίρεση της βλάβης. Το Laser αποτελεί ένα εξαιρετικό όπλο στην αντιμετώπιση καλοήθων παθήσεων και αρχικών σταδίων κακοηθειών του φάρυγγα και του λάρυγγα.

Ανατολή Παταρίδου
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, Κεφαλής & Τραχήλου, ΠΑΙΔΟ – ΩΡΛ, Επιστημονική Συνεργάτιδα του Νοσοκομείου Υγεία – Μητέρα 
www.pataridou.gr

 

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Χειρούργος Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής & Τραχήλου - ΠΑΙΔΟ ΩΡΛ, Επιστημονικός Συνεργάτης Νοσοκομείου Υγεία - Μητέρα