Οι πάσχοντες από άσθμα βλέπουν με ανησυχία τον χειμώνα να έρχεται, καθώς ο κρύος υγρός αέρας μπορεί να τους προκαλέσει ευκολότερα μια κρίση. Όμως υπάρχει μια απλή λύση, που μπορεί να κάνει την κατάσταση καλύτερη: ένα κασκόλ ή ένα μαντήλι!

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από άσθμα ενθαρρύνονται να βάζουν ένα κασκόλ πάνω από τη μύτη και το στόμα τους, ώστε να αποτρέψουν την κρίση άσθματος, σύμφωνα με την οργάνωση Asthma UK. Η αναπνοή κρύου, υγρού αέρα μπορεί να κάνει τους αεραγωγούς να σφίξουν και να προκαλέσουν κρίση σε τρεις στους τέσσερις ανθρώπους.

Η καμπάνια #Scarfie του οργανισμού υποστηρίζει ότι ένα μαντήλι ή ένα κασκόλ μπορεί να σώσει μια ζωή, αλλά υπογραμμίζει ότι δεν αποτελεί αντικατάστατο των φαρμάκων για το άσθμα.

Ο Δρ Andy Whittamore, επικεφαλής του κλινικού τμήματος του Asthma UK, δήλωσε ότι ακόμη και το να βγουν έξω μια ιδιαίτερα κρύα μέρα, θα μπορούσε να είναι μια απειλητική δραστηριότητα για τη ζωή πολλών ανθρώπων που υποφέρουν από άσθμα.

«Το κρύο είναι αδύνατο να αποφευχθεί το χειμώνα, αλλά εάν οι άνθρωποι υποφέρουν από άσθμα, απλώς το τύλιγμα ενός κασκόλ γύρω από τη μύτη και το στόμα τους μπορεί να βοηθήσει ώστε να ζεσταθεί ο αέρας προτού τον αναπνεύσουν, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον κίνδυνο να υποστούν μια ενοχλητική και επικίνδυνη για την υγεία τους κρίση άσθματος. Καλούμε όλους -είτε έχουν άσθμα είτε γνωρίζουν κάποιον που υποφέρει από την πάθηση- να μοιραστούν αυτό το μήνυμα – ότι δηλαδή κάτι τόσο απλό όσο ένα μαντήλι ή ένα κασκόλ θα μπορούσε ακόμη και να σώσει μια ζωή».

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Ομάδα Άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας σε 2.632 άτομα το 8,6% του γενικού πληθυσμού στην Ελλάδα έχει άσθμα. Περίπου 300 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από άσθμα στον πλανήτη, ενώ περίπου 250.000 άνθρωποι πεθαίνουν από άσθμα κάθε χρόνο. Οι θάνατοι από άσθμα, ωστόσο, μειώνονται διαρκώς, λόγω της αποτελεσματικής θεραπείας.