Τα παιδιά είναι η απόλυτη ευτυχία, αλλά πολλές φορές ο αντίκτυπος της εγκυμοσύνης στο γυναικείο σώμα παραμένει ανεξίτηλος. Πολλές γυναίκες αποδέχονται αδιαμαρτύρητα τις αλλοιώσεις αυτές, άλλες όμως αναζητούν τρόπους αποκατάστασης της πρότερης φόρμας τους. Το σύνολο των επεμβάσεων που αφορούν γυναίκες μετά την εγκυμοσύνη αναφέρονται ως «mommy-makeover» και είναι οι εξής:

Κοιλιοπλαστική
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το κοιλιακό δέρμα και οι υποκείμενου μύες τεντώνονται σε υπέρμετρο βαθμό, με αποτέλεσμα να μην επανέρχονται στην πρότερη κατάσταση ακόμα και με γυμναστική και δίαιτα. Η κοιλιοπλαστική αφαιρεί την περίσσεια δέρματος και λίπους και επανασυσφίγγει τους κοιλιακούς μύες, αποκαθιστώντας την επιθυμητή φόρμα στο κοιλιακό τοίχωμα και την μέση.

Αυξητική/ ανόρθωση μαστών
Παρόμοια με την κοιλιά, η εγκυμοσύνη προκαλεί χαλάρωση του δέρματος των μαστών, με αποτέλεσμα σπάνια αυτοί να μένουν ανεπηρέαστοι σε σχήμα, μέγεθος και σφριγηλότητα. Μερικές γυναίκες, μάλιστα, βρίσκονται αντιμέτωπες με αυξημένης διαμέτρου θηλές ή και ασύμμετρους μαστούς. Συνήθως η αποκατάσταση του αρχικού μεγέθους και σχήματος του στήθους απαιτεί ανόρθωσή τους με τη χρήση ενθεμάτων, ώστε να αντικατασταθεί ο χαμένος όγκος του άνω πόλου με τον όγκο του σιλικονούχου ενθέματος. Εάν το πρόβλημα είναι ο αυξημένος όγκος του μαστού, τότε διενεργείται μειωτική μαστού. Με αυτούς τους τρόπους ο μαστός ανακτά το νεανικό σχήμα που είχε πριν την εγκυμοσύνη.

Λιποαναρρόφηση
Ορισμένες φορές κατάλοιπο της εγκυμοσύνης είναι η τοπική συσσώρευση λίπους που ανθίσταται σε άσκηση και δίαιτα, συνηθέστερα στους μηρούς και τη μέση. Η λιποαναρρόφηση αφαιρεί αυτήν την περίσσεια και βελτιώνει το περίγραμμα της κοιλιάς, των μηρών και της λεκάνης. Μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί στα έσω γόνατα και του βραχίονες.

Μommy-makeover αποκαλείται ο συνδυασμός δυο ή περισσότερων χειρουργικών επεμβάσεων με σκοπό την επαναφορά της συμμετρίας στο γυναικείο κορμί. Το πιο σημαντικό στοιχείο για την επιτυχή έκβασή του είναι η σωστή επιλογή ενός πιστοποιημένου Πλαστικού Χειρουργού. Επίσης πολύ σημαντικό είναι να διενεργείται στο σωστό περιβάλλον, που δεν είναι άλλο από την εξοπλισμένη Κλινική, υπό την επίβλεψη Αναισθησιολόγου με εμπειρία στα περιστατικά της Αισθητικής Χειρουργικής.

Απαραίτητο για να υποβληθεί μια γυναίκα σε οποιαδήποτε από αυτές τις επεμβάσεις είναι να έχουν περάσει τουλάχιστον έξι μήνες από τον τοκετό και το βάρος να έχει σταθεροποιηθεί το δυνατόν πλησιέστερα στο επιθυμητό τους τελευταίους τρεις μήνες. Τέλος, για την αποφυγή υποτροπής καλό είναι οι επεμβάσεις να διενεργούνται μετά την ολοκλήρωση του οικογενειακού προγραμματισμού σας.

Ευάγγελος Ακτσαλής
Πλαστικός Χειρουργός

www.aktsalis.gr

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Πλαστικός Χειρουργός, διπλωματούχου EBOPRAS. Μετεκπαιδεύθηκε στην αποκατάσταση μαστού μετά τη μαστεκτομή στο Μιλάνο (Ι.Ν.Τ. και Ι.Ε.Ο.) και στην Αισθητική Χειρουργική στη Βαρκελώνη (ClinicaPlanas) και την Ιταλία (κλινική Villabella, Salo) (2012)