Η Amazon, η JP Morgan και η Berkshire Hathaway ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία μιας εταιρείας υγειονομικής περίθαλψης, με στόχο τη μείωση του κόστους για τους Αμερικανούς υπαλλήλους τους.

Η ανεξάρτητη εταιρεία θα είναι «απαλλαγμένη από κερδοσκοπικά κίνητρα και περιορισμούς», όπως ανέφεραν οι επιχειρήσεις και σημείωσαν ότι ο στόχος τους ήταν να παρέχουν φροντίδα στο προσωπικό τους με «λογικό κόστος».

Ωστόσο, η ανακοίνωση πυροδότησε φόβους ότι ο τεχνολογικός γίγαντας Amazon θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης με τον ίδιο τρόπο που έκανε και στον τομέα του λιανικού εμπορίου.

Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις είναι οι τρεις μεγαλύτεροι εργοδότες στις ΗΠΑ, πέραν του δημοσίου, οι οποίοι απασχολούν συλλογικά πάνω από 500.000 υπαλλήλους. Οι τρεις εταιρείες δήλωσαν ότι θα επικεντρωθούν στην τεχνολογία για να παρέχουν «απλουστευμένη, υψηλής ποιότητας και διαφανή υγειονομική περίθαλψη».

«Οι άνθρωποί μας θέλουν διαφάνεια, γνώση και έλεγχο, όταν πρόκειται για τη διαχείριση της υγειονομικής τους περίθαλψης», δήλωσε ο Jamie Dimon, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Chase. «Οι εταιρείες μας έχουν εξαιρετικούς πόρους και στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε λύσεις που ωφελούν τους Αμερικανούς εργαζόμενους, τις οικογένειές τους και ενδεχομένως όλους τους Αμερικανούς».

Οι μετοχές στις ασφαλιστικές εταιρείες υγείας των ΗΠΑ United Health, Anthem και Cigna Corp υποχώρησαν πάνω από 5% κατά τις πρώτες χρηματιστηριακές συναλλαγές μετά την ανακοίνωση.

Επικεφαλής της εταιρείας που θα συσταθεί θα είναι οι Todd Combs, επενδυτικός σύμβουλος της Berkshire Hathaway, Marvelle Sullivan Berchtold, διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase και Beth Galetti, αντιπρόεδρος της Amazon.

«Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι σύνθετο και μπαίνουμε σε αυτή την πρόκληση γνωρίζοντας τον βαθμό δυσκολίας», δήλωσε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Amazon, Jeff Bezos. «Όσο δύσκολο και να είναι, η μείωση της επιβάρυνσης της υγειονομικής περίθαλψης στην οικονομία και παράλληλα η βελτίωση των παροχών της για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, αξίζουν να καταβάλουμε την προσπάθεια».

O Jeff Bezos, ένας εκ των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, ξεκίνησε με ένα βιβλιοπωλείο ταχυδρομικών παραγγελιών και έφτασε να χτίσει έναν τεράστιο μηχανισμό online αγορών που έχει μεταμορφώσει τη βιομηχανία λιανικής στον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια της πορείας του, έχει δημιουργήσει επανάσταση στον τομέα της επιχειρησιακής πληροφορικής, αγόρασε τη Washington Post και προσπαθεί να ανταγωνιστεί τον Elon Musk στην επιχειρηματική εκμετάλλευση του διαστήματος.