Ένας πολύ μεγάλος αριθμoς πασχόντων από βλαισό μέγα δάκτυλο (κότσι), μεταταρσαλγία, σφυροδακτυλίες και άλλες παθήσεις του ποδιού αποφεύγουν όσο μπορούν τη χειρουργική αποκατάστασή τους γιατί η «κλασική» χειρουργική μέχρι σήμερα ήταν πολύ επώδυνη μετεγχειρητικά για μεγάλο χρονικά διάστημα, ενώ πολύ σημαντικές ήταν οι επιπλοκές και οι υποτροπές.

Ένα πόδι που πάσχει, για μερικούς είναι άσχημο να το βλέπουν, για άλλους επώδυνο, ενώ για κάποιους είναι μέχρι και «απαγορευτικό» στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Ακόμα χειρότερα, είναι η έμμεση αιτία άλλων πιο σοβαρών σκελετικών παθήσεων.

Οι συνηθέστερες παθήσεις του ποδιού στο πλαίσιο μιας προβληματικής βάδισης με πόνο αντιμετωπίζονται πλέον με τη διαδερμική τεχνική P.B.S.

Τι άλλα προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει το «κότσι»;
Ο φόβος ή η παρουσία του πόνου οδηγεί τον ασθενή να κάνει μια βάδιση διαφορετική από αυτήν που απαιτεί η κατασκευή του ποδιού. Έτσι δημιουργούνται σταδιακά καινούρια σημεία φόρτισης του πέλματος και άρα αλλαγή βάδισης. Αποτέλεσμα αυτού είναι να υπάρχει η απειλή και για άλλα δάκτυλα εκτός από το κότσι, που αποκτούν έτσι «τάση» να εφιππεύσουν στα άλλα. Επίσης, με την αλλαγή βάδισης επηρεάζεται και η σπονδυλική στήλη και τα γόνατα με ανάλογες συνέπειες.

Θεραπεία

Η θεραπεία διαφέρει από άτομο σε άτομο, ανάλογα με το πρόβλημα. Δεν έχουν το ίδιο πρόβλημα όλοι. Γι’ αυτό χρειάζεται ξεχωριστή μελέτη για το κάθε πόδι. Τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό, έχει κερδίσει έδαφος και έχει πλέον καθιερωθεί ως η πλέον αποτελεσματική η διαδερμική μέθοδος. Χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα εργαλεία που περιορίζουν το μήκος των τομών στο ελάχιστο, μπορεί να γίνει η διόρθωση του προβλήματος, επεμβαίνοντας σε οστά, τένοντες και συνδέσμους, με άριστα αποτελέσματα.

Τι είναι η νέα διαδερμική τεχνική P.B. S.;  

Η τεχνική P.B.S. (Percutaneous Bianchi System) εφαρμόζεται στην Ιταλία εδώ και περίπου 10 χρόνια, και πρόσφατα και σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Έχουν αντιμετωπισθεί με τη μέθοδο αυτή πάνω από 60.000 περιστατικά, με άριστα αποτελέσματα (πάνω από 98%). Ο Dr. Andrea Bianchi είναι ο εμπνευστής της μεθόδου και από το 2015 δημιούργησε στην Ιταλία την ομάδα P.B.S. (www.allucevalgopbs.it), μέλος της οποίας είναι και ο Dr. Π. Σαλονικίδης (www.hellaspbs.gr), που χειρουργεί στην Ιταλία αλλά και στην Ελλάδα, ως μοναδικός εφαρμοστής της μεθόδου P.B.S. στη χώρα μας.

Πλεονεκτήματα της νέας τεχνικής διαδερμικής προσπέλασης ή P.B.S.

  • Μείωση χειρουργικού χρόνου (μόνον λίγα λεπτά)
  • Δεν υπάρχει χρήση υλικών (όπως βίδες, πλάκες, σύρματα κλπ.)
  • Γίνεται με περιοχική αναισθησία (τοπική)
  • Ελαχιστοποιείται σε χρόνο και ένταση ο πόνος
  • Ελάχιστη παραμονή στην κλινική (μόνον λίγες ώρες)
  • Δεν υπάρχουν ουλές μετεγχειρητικά
  • Άμεση και πλήρης φόρτιση μία ώρα μετά την επέμβαση
  • Δεν χρησιμοποιεί ο ασθενής νάρθηκες, βακτηρίες, κλπ.
  • Γρήγορη επανένταξη στην καθημερινότητα
  • Περιορισμένη χρήση αναλγητικών (Depon, Panadol)

Παναγιώτης Σαλονικίδης
Ορθοπεδικός Χειρουργός
www.hellaspbs.gr