ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΙΣΧΙΟΥ;

Αρθρίτιδα ισχίου ορίζεται ως ο εκφυλισμός του αρθρικού χόνδρου, του ιστού που λειτουργεί ως μαξιλάρι ανάμεσα στα οστά και κατανέμει τα φορτία. Στην αρθρίτιδα η κοτύλη (μέρος του μεγάλου οστού της λεκάνης και «υποδοχέας» της κεφαλής του μηριαίου) τρίβεται με τη μηριαία κεφαλή, το ανώτερο άκρο του μηριαίου οστού που έχει σχήμα μπάλας. Παράλληλα υπάρχει σκλήρυνση των επιφανειών, και δημιουργούνται κύστες και οστεόφυτα. Η αρθρίτιδα μπορεί να είναι κληρονομική, ρευματοειδής, μετατραυματική κ.α.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ;

Η Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών Χειρουργών (American Academy of Orthopaedic Surgeons – AAOS) θεωρεί την αρθροπλαστική ισχίου μία από τις πιο επιτυχημένες επεμβάσεις. Άλλωστε, η σημαντική πρόοδος που έχει επιτευχθεί τα τελευταία 50 χρόνια ως προς τις χειρουργικές τεχνικές, αλλά και ως προς την τεχνολογία που χρησιμοποιείται έχει αυξήσει κατακόρυφα τα ποσοστά επιτυχίας. Η πιο σύγχρονη προσέγγιση είναι η SuperPath, η οποία εφαρμόστηκε στις Η.Π.Α. για πρώτη φορά το 2007.

ΠΟΤΕ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΤΑΙ;
Ο ορθοπεδικός χειρουργός θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους προτού προτείνει τη λύση του χειρουργείου – ηλικία, επίπεδο δραστηριοτήτων, ιστορικό, χρόνια νοσήματα είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη. Σε ασθενείς που είναι πάνω από 50 ετών και υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα είναι πολύ πιθανό να προκριθεί η λύση της αρθροπλαστικής, ειδικά εάν ο πόνος και η δυσκαμψία επιμένουν σε σημείο που να επηρεάζουν την ποιότητα ζωής τους και να περιορίζουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Επίσης προτείνεται σε ανθρώπους που περπατούν με βοηθήματα και θέλουν να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους, ή σε όσους ο πόνος συνεχίζεται και κατά τη διάρκεια της ξεκούρασης και του ύπνου, μιας και η φαρμακευτική αγωγή δεν προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα.

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ;
Τα τελευταία δέκατρία χρόνια εφαρμόζεται παγκοσμίως η οπίσθια ελάχιστη επεμβατική προσπέλαση στο ισχίο (SuperPath), μια τεχνική που επιτρέπει στον χειρουργό να κάνει ολική αρθροπλαστική χωρίς να κόψει ή να τραυματίσει οποιονδήποτε μυ. Στη βιβλιογραφία αναφέρεται και ως micro-αρθροπλαστική, λόγω της μικρής τομής (6-7 εκ.) αλλά κυρίως λόγω της προστασίας των μαλακών μορίων που περιβάλλουν την άρθρωση. Καλύτεροι υποψήφιοι θεωρούνται οι μικρότερης ηλικίας ασθενείς.

ΠΟΙΑ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ SUPERPATH;

Τα πλεονεκτήματα της SuperPath είναι:

  • Απουσία εξαρθρήματος κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.
  • Απουσία διατομής οποιουδήποτε τένοντα.
  • Ελάχιστη διεγχειρητική απώλεια αίματος. Έτσι, δεν επιβαρύνεται η καρδιακή λειτουργία, γεγονός πολύ σημαντικό, ειδικά σε ασθενείς με ήπια ή μεγαλή καρδιακή ανεπάρκεια. Μετεγχειρητικά η μετάγγιση αίματος δεν είναι απαραίτητη, λόγω της ελαχιστοποίησης των απωλειών αίματος.
  • Άμεση μετεγχειρητική κινητοποίηση με ελάχιστο ή/και καθόλου πόνο, που αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα (πχ. depon).
  • Απουσία ανάγκης για μετεγχειρητικούς περιορισμούς (μαξιλάρι, ανυψωτικό λεκάνης κ.α.).
  • Η φυσικοθεραπεία δεν είναι σχεδόν ποτέ απαραίτητη, αφού ο ασθενής έχει άμεσα πλήρη κινητοποίηση.
  • Η χρήση των βακτηριών (πατερίτσες) δίνεται ως οδηγία προληπτικά, για λόγους ασφαλείας και μακροβιώτητας της αρθροπλαστικής, παρόλο που πολλές φορές οι ασθενείς δεν αισθάνονται οτι τις χρειάζονται από τη 2η μετεγχειρητική μέρα.

ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ;
Βασικό πλεονέκτημα της SuperPath Αθροπλαστικής Ισχίου είναι ότι μειώνονται οι πιθανότητες εξαρθρήματος, της σοβαρότερης δηλαδή επιπλοκής. Επίσης, δεν υπάρχει ανάγκη μετεγχειρητικών περιορισμών και προφυλάξεων στις κινήσεις (ανυψωτικό λεκάνης, μαξιλάρι απαγωγής κ.α.). Με δεδομένη την έλλειψη τραυματισμών κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, ο μετεγχειρητικός πόνος είναι μικρότερος και η ανάρρωση γίνεται σε συντομότερο διάστημα. Η αθλητική δραστηριότητα (περπάτημα, τρέξιμο, ορειβασία, ποδηλασία κ.α.) επιτρέπεται ελεύθερα μετά από Αρθροπλαστική Ισχίου SuperPath.

Ιντζόγλου Κωνσταντίνος
Διευθυντης Ι’ Ορθοπεδικής κλινικής, αθλητικών κακώσεων και ελάχιστα επεμβατικής ορθοπεδικής χειορυργικής, Μetropolitan General, Χολαργός, Διευθυντής και ιδρυτής του Ορθοπεδικού Κέντρου Αθηνών Minisco, Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
www.minisco.gr

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Διευθυντης Ι’ Ορθοπεδικής κλινικής, αθλητικών κακώσεων και ελάχιστα επεμβατικής ορθοπεδικής χειορυργικής, Μetropolitan General, Χολαργός, Διευθυντής και ιδρυτής του Ορθοπεδικού Κέντρου Αθηνών Minisco, Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών