Μια 90χρονη γυναίκα έγινε το πρώτο άτομο που έλαβε τo πρώτο εμβόλιο κατά της Covid-19 στη Μεγάλη Βρετανία, στο πλαίσιο του προγράμματος μαζικού εμβολιασμού της χώρας. Η Margaret Keenan, η οποία θα γίνει 91 ετών την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ότι ήταν το «καλύτερο δώρο γενεθλίων».

Η ένεση της έγινε στις 06:31 το πρωί – είναι η πρώτη από τις 800.000 δόσεις του εμβολίου Pfizer / BioNTech που θα δοθούν σε βρετανούς πολίτες τις επόμενες εβδομάδες. Μέχρι και τέσσερα εκατομμύρια ακόμη δόσεις αναμένονται μέχρι το τέλος του μήνα.

Στα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας θα εμβολιαστούν άτομα πάνω από 80 ετών και μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού – το πρόγραμμα στοχεύει στην προστασία των πιο ευάλωτων και την επιστροφή της ζωής στο φυσιολογικό.

Ο υπουργός Υγείας Mat Hancock, ο οποίος ονόμασε την ημέρα «V-Day» -μια αναφορά στην D-day, την ημέρα της Απόβασης της Νορμανδίας- δήλωσε ότι ήταν ενθουσιασμένος που βλέπει τους πρώτους εμβολιασμούς, αλλά παρότρυνε τους πολίτες να διατηρήσουν την αποφασιστικότητά τους και να τηρήσουν τους κανόνες προστασίας και τους επόμενους μήνες.

Ο πρωθυπουργός Boris Johnson, σε επίσκεψη σε νοσοκομείο του Λονδίνου για να δει μερικούς από τους πρώτους εμβολιασμούς, είπε ότι το εμβόλιο ήταν «καλό για σένα και καλό για ολόκληρη τη χώρα». Περίπου 70 νοσοκομεία της χώρας ετοιμάζονται να χορηγήσουν εμβόλια αυτήν την εβδομάδα.

Η κ. Keenan, η οποία έκανε το εμβόλιο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κόβεντρι, δήλωσε, είπε: «Νιώθω προνομιούχα να είμαι το πρώτο άτομο που εμβολιάστηκε κατά του Covid-19 στη χώρα, είναι το καλύτερο δώρο γενεθλίων που θα μπορούσα να ζητήσω, γιατί σημαίνει ότι μπορώ επιτέλους να περιμένω να περάσω χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μου το νέο έτος, καθώς πέρασα μόνη μου το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς. Δεν μπορώ να ευχαριστήσω αρκετά τη διευθύνουσα νοσοκόμα May Parsons που μου έκανε το εμβόλιο και το προσωπικό του NHS που με φρόντισε πολύ, και η συμβουλή μου σε οποιονδήποτε προσφέρεται το εμβόλιο είναι να το κάνει – αν μπορώ να το κάνω εγώ στα 90, τότε μπορείτε να το κάνετε και εσείς».

Η Μεγάλη Βρετανία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που άρχισε να χρησιμοποιεί το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές ενέκριναν τη χρήση του την περασμένη εβδομάδα.

Ο καθηγητής Stephen Powis, ιατρικός διευθυντής του ΕΣΥ της Αγγλίας, δήλωσε ότι η έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού έμοιαζε «σαν την αρχή του τέλους». Το 2020 ήταν μια «φοβερή» χρονιά, όπως τόνισε, αλλά η ζωή θα επανέλθει στο «φυσιολογικό» τους επόμενους μήνες.

Ερωτηθείς για το ποιο είναι το μήνυμά του σε άτομα που μπορεί να έχουν ανησυχίες για το εμβόλιο, τόνισε ότι ο εμβολιασμός είναι «μία από τις ασφαλέστερες μορφές χορήγησης φαρμάκων». Ειδικά για το συγκεκριμένο, είπε: «Έχει δοκιμαστεί σε χιλιάδες ανθρώπους σε κλινικές δοκιμές και φυσικά η ανεξάρτητη αρχή, ο ΜHRA, το έχει ελέγξει προσεκτικά και έχει δώσει το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί».