Βρετανοί επιστήμονες της Royal Society of Chemistry (RSC) συνιστούν το μέλι ως ένα πολύ καλό αντίδοτο στον πονοκέφαλο και τα άλλα δυσάρεστα συμπτώματα του hangover. Οι βρετανοί χημικοί, ισχυρίζονται ότι το μέλι, που είναι φυσικό γλυκαντικό, αποτελεί θαυμάσιο τρόπο για να αντιμετωπίζει το σώμα τις τοξικές συνέπειες της υπερκατανάλωσης αλκοόλ. Η φρουκτόζη που περιέχεται στο μέλι, βοηθά σημαντικά τον οργανισμό να διασπάσει σε αβλαβή υπο-προϊόντα το αλκοόλ που κυκλοφορεί στο αίμα μετά το μεθύσι.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα του The Consumer’s Good Chemical Guide, δρα Τζον Έμσλεϊ, η απόλαυση προέρχεται από το αλκοόλ, αλλά τα κατάλοιπα του μεθυσιού από την ακεταλδεΰδη. Πρόκειται για μια τοξική ουσία που δημιουργείται στο σώμα με την διάσπαση του αλκοόλ και προκαλεί δυνατό πονοκέφαλο, ναυτία, ακόμα κι εμετό. Τα κατάλοιπα του μεθυσιού εξαφανίζονται συντομότερα, στο βαθμό που η ακεταλδεΰδη μετατρέπεται πιο γρήγορα (σε σχέση με τη βραδεία μεταβολική διαδικασία) σε άλλες λιγότερο τοξικές χημικές ουσίες – και σε αυτό βοηθά ιδιαίτερα το μέλι. Μάλιστα, αν κάποιος φάει το μέλι με ψωμί, τότε προσθέτει κάλιο και νάτριο στον οργανισμό του, οπότε βοηθά ακόμη περισσότερο τον οργανισμό του να τα βγάλει πέρα με το αλκοόλ.

Υπάρχουν όμως κι άλλοι τρόποι για να μετριαστούν οι συνέπειες του αλκοόλ. Μεταξύ άλλων, συνίσταται να πιει κανείς ένα ποτήρι γάλα πριν πιει αλκοόλ. Το γάλα επιβραδύνει την απορρόφηση του αλκοόλ, με συνέπεια να παράγεται λιγότερη τοξική ακεταλδεΰδη στο σώμα. Από τα διάφορα ποτά, σύμφωνα με τον δρα Έμσλεϊ, το τζιν είναι συγκριτικά πιο ασφαλές για να αποφύγει κανείς το μεθύσι.

Ακόμη, επειδή το αλκοόλ αυξάνει την απώλεια νερού από τον οργανισμό, υπάρχει η τάση να πηγαίνει κανείς συχνά στην τουαλέτα, όταν πίνει πολύ. Η αφυδάτωση όμως επιδεινώνει το μεθύσι και κάνει τα συμπτώματα πιο οδυνηρά και χρονοβόρα. Για αυτό, η κατανάλωση νερού κατά την διάρκεια της οινοποσίας αλλά και μετά, ενισχύει τον οργανισμό και τον βοηθά να ανταπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες.