Τα αμύγδαλα, ένας ξηρός καρπός πλούσιος σε υγιεινά ακόρεστα λιπαρά και χορταστικές φυτικές ίνες, αποτελούν «φάρμακο» για την υψηλή χοληστερόλη σύμφωνα με έρευνα του Penn State University της Πενσυλβάνια.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Journal of Nutrition, τα αμύγδαλα ενισχύουν την «καλή» HDL χοληστερόλη και ταυτόχρονα ρίχνουν την «κακή» LDL χοληστερόλη.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα και τη λειτουργία της HDL σε μια ομάδα εθελοντών που έτρωγαν για διάστημα έξι εβδομάδων καθημερινά αμύγδαλα (43 γραμμάρια) ως σνακ και στη συνέχεια για ίδιο διάστημα ένα ατομικό μάφιν μπανάνας. Όσο έτρωγαν αμύγδαλα ως σνακ, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν βελτίωση στα επίπεδα και στη λειτουργικότητα της HDL κατά 19% και 6,4% αντίστοιχα.

Το κυριότερο εύρημα της μελέτης είναι ότι τα αμύγδαλα όχι μόνο ανεβάζουν τα επίπεδα της HDL αλλά επίσης βελτιώνουν τη λειτουργικότητά της, δηλαδή τη βοηθούν να «καθαρίζει» αποτελεσματικότερα την LDL από τις αρτηρίες ώστε τελικά να αποβληθεί από τον οργανισμό.

Η καθηγήτρια διατροφολογίας Penny  Kris-Etherton, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι η HDL είναι ένα πολύ μικρό σωματίδιο όταν αρχικά εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος. Είναι σαν μια σακούλα σκουπιδιών που σιγά-σιγά μεγαλώνει και γίνεται περισσότερο σφαιρική καθώς συλλέγει τη χοληστερόλη από τα κύτταρα και τους ιστούς για να την αποθέσει στο συκώτι προκειμένου να αποδομηθεί. Ανάλογα με την ποσότητα χοληστερόλης που έχει συλλέξει, η HDL χοληστερόλη κατηγοριοποιείται σε πέντε μικρότερες ομάδες που κυμαίνονται από πολύ μικρό μέγεθος (pre-1) έως μεγάλο (mature -1). Τα αμύγδαλα αύξησαν τα σωματίδια HDL, όταν αυτά έχουν το μεγαλύτερο μέγεθος και βρίσκονται στο πιο ώριμο στάδιο. Μια αύξηση σε αυτήν τη συγκεκριμένη υποομάδα HDL έχει ουσιαστική σημασία επειδή τα σωματίδια αυτά έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον συνολικό κίνδυνο των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Το συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι τα αμύγδαλα  όταν καταναλώνονται με μέτρο, ειδικά αν αντικαθιστούν τροφές χαμηλότερης διατροφικής αξίας, αποτελούν εξαιρετική προσθήκη σε μια υγιεινή διατροφή.