Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε τις λοιμώξεις είναι το καλό πλύσιμο των χεριών. Παρόλα αυτά, τα απολυμαντικά χεριών αποτελούν μία εύκολη λύση για να διατηρήσουμε τα χέρια μας καθαρά, ακόμη και όταν βρισκόμαστε εν κινήσει.

Όμως, δεν είναι όλα τα απολυμαντικά τα ίδια. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε απολυμαντικό χεριών που περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοόλ. Οπωσδήποτε να αποφεύγουμε τα απολυμαντικά που περιέχουν τρικλοσάνη, ένα συνθετικό συστατικό που προστίθεται σε πολλά αντιβακτηριακά προϊόντα. Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προειδοποιεί ότι οι υψηλές δόσεις τρικλοσάνης συνδέονται με τη μείωση των επιπέδων ορισμένων θυρεοειδικών ορμονών (και μπορεί να συμβάλουν) στην ανθεκτικότητα των βακτηριδίων στα αντιβιοτικά.

Το απολυμαντικό χεριών δεν μπορεί να μας απαλλάξει από τα βακτηρίδια αν δεν το χρησιμοποιούμε σωστά. Πρέπει να εφαρμόζουμε τη σωστή ποσότητα απολυμαντικού, να το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια των χεριών και να το αφήνουμε να στεγνώνει. Επίσης, να μην σκουπίζουμε και να μην ξεπλένουμε τα χέρια μας μετά την εφαρμογή. Όταν χρησιμοποιούνται σωστά, τα απολυμαντικά χειρός με βάση αλκοόλ σκοτώνουν τουλάχιστον το 99,9% των ιών, των μυκήτων και των βακτηριδίων.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψουμε την εξάπλωση λοιμώξεων και να μειώσουμε τον κίνδυνο να αρρωστήσουμε είναι να πλένουμε τα χέρια μας, όποτε είναι δυνατόν. Το νερό και το σαπούνι είναι η πρώτη και βασική επιλογή, ενώ τα απολυμαντικά χεριών είναι μια καλή ενισχυτική μέθοδος για να κρατάμε τα χέρια μας καθαρά. Τα απολυμαντικά χεριών έχουν συμπληρωματικό ρόλο, δεν αντικαθιστούν το νερό και το σαπούνι στην καθαριότητα των χεριών.

Το καλό πλύσιμο των χεριών είναι η καλύτερη μέθοδος πρόληψης της διασποράς μικροβίων, ειδικά μετά τη χρήση της τουαλέτας, την αλλαγή της πάνας του παιδιού, πριν την ετοιμασία του φαγητού και πριν την κατανάλωση τροφής. Τα απολυμαντικά χεριών δε μπορούν να υποκαταστήσουν το νερό και το σαπούνι, μπορούν όμως να χρησιμοποιηθούν όταν το νερό και το σαπούνι δεν είναι διαθέσιμα.