Η αύξηση στήθους αποτελεί τη δημοφιλέστερη επέμβαση της πλαστικής χειρουργικής παγκοσμίως και όχι τυχαία. Με την αύξηση στήθους με ενθέματα, αντιμετωπίζεται πληθώρα προβλημάτων που απασχολούν τις γυναίκες όπως :

  1. Xαλάρωση δέρματος και μείωση του όγκου των μαστών μετά από εγκυμοσύνες ή αυξομείωση βάρους.
  2. Υποπλαστικοί μαστοί (δηλ. Πολύ μικρό μέγεθος ή σχεδόν ανύπαρκτο στήθος).
  3. Ασυμμετρίες στο μέγεθος των μαστών.
  4. Σωληνωτοί μαστοί.

Κάθε ασθενής αντιμετωπίζεται πάντα ως ξεχωριστή, ατομική περίπτωση και μετά από λήψη του ιατρικού ιστορικού και της κλινικής εξέτασης γίνεται εκτίμηση των αναγκών σε συνδυασμό με μετρήσεις ειδικές τόσο στην περιοχή των μαστών, όσο και του υπολοίπου σώματος (θωρακικό τοίχωμα, λεκάνη) για την επίτευξη του καλύτερου αισθητικά αποτελέσματος και συμμετρίας με βάση τις αναλογίες κάθε σώματος.

Πώς επιλέγονται τα ενθέματα
Η τελική επιλογή των καταλληλότερων ενθεμάτων ανά περίπτωση γίνεται πάντα με γνώμονα την προτίμηση της κάθε ασθενούς σε συνδυασμό με:

α) την πρωτοποριακή, επαναστατική 3D IMAGING TECHNOLOGY στην οποία η ενδιαφερόμενη μπορεί άμεσα, να δει πώς μπορεί να είναι το στήθος της πριν & μετά το χειρουργείο της αύξησης, ανάλογα με το μέγεθος ή τον τύπο των ενθεμάτων που θα χρησιμοποιηθούν, σε λίγα μόλις λεπτά, με τη λήψη από την ιατρό 3D φωτογραφιών!!!

β) Ειδικά εξωτερικά ενθέματα (sizers) τα οποία τοποθετούνται κάτω από το στηθόδεσμό της στην επίσκεψη στο ιατρείο για μια πιο ρεαλιστική αναπαράσταση του όγκου και της προβολής των ενθεμάτων στο σώμα της.

γ) Λαμβάνοντας υπόψιν τις μετρήσεις και τα αποτελέσματα της κλινικής εξέτασης.

Τα ενθέματα σιλικόνης που χρησιμοποιούνται έχουν διάρκεια πολλών ετών και είναι τα καλύτερα που κυκλοφορούν παγκοσμίως εδώ και δεκαετίες, με άδεια από το FDA (Food and Drug Administration).

Πώς πραγματοποιείται η επέμβαση
Η επέμβαση της αυξητικής μαστών πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία ή και ελαφρά μέθη με τοπική αναισθησία. Η τομή είναι μη ορατή, καθώς “κρύβεται” στην περιοχή της υπομαστίου πτυχής ή περιθηλαία (στο όριο δέρματος και θηλής).

Τα ενθέματα σιλικόνης τοποθετούνται κυρίως κάτω από τον μείζονα θωρακικό μυ (μυς ο οποίος βρίσκεται πίσω από τον μαστό) προσφέροντας έτσι ένα διπλό στρώμα κάλυψης των ενθεμάτων, άρα και καλύτερη προφύλαξή του, μειώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο τυχόν προβλήματα φλεγμονής ή δημιουργίας κάψας.

Εφόσον το δέρμα και ο μαστός που ήδη διαθέτει η ασθενής μας προσφέρουν ικανοποιητική κάλυψη του ενθέματος, αυτό μπορεί να τοποθετηθεί πάνω από τον μυ και κάτω από την περιτονία του, Subfascial Technique, χωρίς πάλι να διαταράσσει την αρχιτεκτονική του μαστού.

Τι συμβαίνει μετά την επέμβαση
α) Άμεσα ορατά αποτελέσματα με διάρκεια δεκαετιών!

β) Δεν υπάρχουν παροχετεύσεις (σπανιότατα)

γ) Υπάρχει μέτριου με ήπιου βαθμού ευαισθησία η οποία αντιμετωπίζεται με από του στόματος παυσίπονα, όπως η παρακεταμόλη.

δ) Μετεγχειρητικό οίδημα στην περιοχή των μαστών το οποίο υποχωρεί σταδιακά μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες.

ε) Αφαίρεση ραμμάτων δεν είναι απαραίτητη μετά την επέμβαση καθώς χρησιμοποιούνται απορροφήσιμα ράμματα.

στ) Η ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για κάποιες μόνο ώρες ή το πολύ για ένα βράδυ.

Οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους μετά από 5-6 ημέρες, φορώντας μόνο ένα στηθόδεσμο αθλητικό χωρίς μπανέλα. Μπορούν να κάνουν μπάνιο μετά από 2 μέρες.

* Ήπια αερόβια άσκηση συστήνεται μετά από 20 μέρες φυσικά προσοχή στην άρση βάρους τον πρώτο καιρό.

* Να επισημανθεί και να τονισθεί πως η θέση των ενθεμάτων είναι τέτοια που δεν επηρεάζει την αρχιτεκτονική του μαζικού αδένα και επομένως την απεικόνιση των μαστών για διαγνωστικούς σκοπούς (μαστογραφία, υπέρηχο μαστών), ούτε και τον θηλασμό.

Η αύξηση στήθους με ενθέματα  συνδυάζεται  επιτυχώς και με άλλες επεμβάσεις όπως ανόρθωση στήθους ( όταν υπάρχει μεγάλου βαθμού χαλάρωση του δέρματος), στην αποκατάσταση μαστού, λιποαναρρόφηση, κοιλιοπλαστική.

Φυσικά και πάντα επιλέγεται η καταλληλότερη τεχνική ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς και την ανατομία της περιοχής, για την επίτευξη του καλύτερου αισθητικού και αρμονικού με το σώμα αποτελέσματος.

 

Μαρία Σκολαρίκου
Πλαστικός χειρουργός, MD, FEBOPRAS, FDAFPRS. Αναγνωρισμένο μέλος του specialist registry of plastic surgery της Μ. Βρετανίας. Fellow (πιστοποιημένο μέλος μετά από εξετάσεις) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πλαστικής αισθητικής κ επανορθωτικής χειρουργικής. Fellow του Βρετανικού Συλλόγου πλαστικής κ επανορθωτικής χειρουργικής. Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής. Εξειδίκευση σε Ην. Βασίλειο και Ελβετία.
www.mariaskolarikou.com
Follow us on: Facebook: Μαρία Σκολαρίκου πλαστικός χειρουργός, plastic surgery, Instagram: skolarikou_plastic _surgery, Twitter: @MariaSkolarikou

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Πλαστικός χειρουργός, MD, FEBOPRAS, FDAFPRS. αναγνωρισμένο μέλος του specialist registry of plastic surgery της Μ. Βρετανίας, Fellow (πιστοποιημένο μέλος μετά από εξετάσεις) του Ευρωπαικού Συμβουλίου πλαστικής αισθητικής κ επανορθωτικής χειρουργικής, Fellow του Βρετανικού Συλλόγου πλαστικής κ επανορθωτικής χειρουργικής, Μέλος της Ελληνικής εταιρείας πλαστικής χειρουργικής. Εξειδίκευση σε Ην. Βασίλειο και Ελβετία.